Планът Юнкер - възможност за още 2 моста между България и Румъния

24.03.2015 | 14:23 Редактор: Пролетина Съботинова
Планът Юнкер - възможност за още 2 моста между България и Румъния

България ще търси финансиране за строителството на два нови моста над река Дунав чрез плана Юнкер или частни инвестиции. Това обяви министъра на транспорта Ивайло Московски на форум, посветен на икономическото развитие на страните от Дунавския и Черноморския регион. На него, еврокомисарят по околна среда и рибарско дело Кармену Вела и представители на България, Румъния, Молдова и Грузия обсъдиха възможностите за инвестиции и развитие на Черноморския басейн.

След пускането на моста между Видин и Калафат, България си постави за цел да постри още два моста над Дунав. Плановете са те да свържат градовете Силистра- Калараш   и Оряхово – Бекет.  За сега обаче те остават само на проект - държавата няма пари за реализацията им. Строителството ще е скъпо, тъй като единият е в заблатен район, а другият изисква тежка инфраструктура. Засега обаче конкретни суми не се цитират.


Перспективи за развитие на икономиката еврокомисарят по околна среда и морско дело Кармену ВелА видя освен в река  Дунав,  и в Черноморския басейн. И даде за пример как   синята икономика между  България и Румъния дава работа на  160 000 души, а общият брутен вътрешен продукт е 1 млрд. и 200 млн. евро.


Еврокомисарят съобщи, че  Оперативната програма за морско дело и рибарство на България е била върната, тъй като в нея страната ни залага само краткосрочни цели, а не и дългосрочни, каквато е идеята  на европейското финансиране. 

Подробности вижте в репортажа на Васил Детелинов.