Формира се балон на облигационния пазар в САЩ: Падамадан

Коментар на Рошан Падамадан, Luminance Global Fund

24.03.2015 | 07:24
Формира се балон на облигационния пазар в САЩ: Падамадан

"Много е интересно това, което се случва успоредно с финансовите инжекции в Европа и очакванията за ръст на лихвите в Съединените щати.

Двата водещи световни икономически блока се движат в различни посоки.

Според мен се формира балон на облигационния пазар, а това е нещо, което винаги е полезно да имаме предвид.

Инвеститорите наляха близо трилион и половина долара в облигации с отрицателна доходност.

По принцип нормалните хора не биха вложили парите си в нещо, което им носи отрицателна възвръщаемост.

Така че случаят очевидно е специален, щом толкова значителни средства се наливат в държавни облигации с отрицателна доходност в Европа.

В общи линии купувачите на този дълг имат регулаторни ограничения и не могат да купуват почти нищо друго - в това число влизат застрахователните дружества, пенсионните фондове и така нататък.

Те са принудени да купуват тези нискодоходни ценни книжа.

Някои от тях ще търсят начини да променят или заобиколят тези ограничения.

Инвеститорите, които разполагат с по-голяма гъвкавост ще прехвърлят част от портфейла си в корпоративни облигации или в такива на държавите от периферията. Тоест можем да видим засилване на търсенето на  протугалски, италиански и испански облигации.

Гърция в момента е в отделна категория, но така или иначе, евентуалното й излизане от еврозоната е много малко вероятно.

Това обаче не означава че е невъзможно, защото няма такова понятие като нулев риск.

Цялостната картина обаче показва, че този облигационен "балон" има доста потенциал за растеж, имайки предвид, че количествените улеснения на Европейската централна банка все още са в началната си фаза и ще продължат поне до септември 2016.

Облигациите са може би най-интересният пазарен сегмент в Европа".

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
didslpole
преди 9 години
Дефлацията е факт. Доларът, световните пари поскъпват, а всичко останало поевтинява от петрола и суровините ,до останалите валути с малки изключения. Дефлационният натиск се засилва въпреки наливането на пари. Къде отиват тези пари? Все някъде трябва да отидат така че балоните ще се надуват защото не се превръщат в търсене на стоки и услуги ,нито в инвестиции. Кога и кой балон ще се спука ,откъде ще излети черният лебед не може да се предвиди , но със сигурност се задава нова криза и дори ,според мен, дълбока и продължителна депресия. Пилците се броят наесен. Сигнализирай за неуместен коментар