Турция отлага изграждането на ядрени мощности

Проектът на стойност 20 милиарда долара с руската държавна компания Росатом е под въпрос

23.03.2015 | 17:43 Редактор: Георги Стоянов
Турция отлага изграждането на ядрени мощности

Първите ядрени мощности в Турция е малко вероятно да бъдат изградени преди 2022, се посочва в изявление на турското енергийно министерство, цитирано от Ройтерс.

През 2013 Турция подписа договор за изграждане на четири 1200 мегаватови реактора на стойност 20 милиарда долара с руската държавна компания Росатом.

Още по темата

Проектът обаче е под въпрос заради регулаторни пречки и финансовите проблеми на руската компания, свързани със санкциите срещу Русия заради политиката на Кремъл в Украйна.

Високопоставен представител на турското министерство на енергетиката посочва, че проектът няма как да се реализира най-малко до 2022, като се има предвид, че изграждането още не е започнало.

„Първият реактор може да влезе в употреба най-рано 7 години след първата копка, така че първоначално визирания срок 2019 – 2020 е невъзможен”, коментира той.

Забавянето е свързано и с проблеми с екологичната оценка на проекта на фона на нарасналите опасения около използването на ядрената енергия след катастрофалния инцидент с японската ядрена централа във Фукушима през 2011.