Готова ли е Меркел за компромис с гръцкия дълг

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

23.03.2015 | 16:56 Редактор: Георги Стоянов
Готова ли е Меркел за компромис с гръцкия дълг

Добро утро, какво очакваме днес?

Ханс Никълс: Добро утро Марк. Самата Меркел миналата седмица понижи  очакванията за тази среща.

Гърците казваха, че тази среща може да се случи  без натиска на преките преговори и че тя е по-скоро с опознавателен характер.

В същото време гръцките медии съобщават, че очакват господин Ципрас да поиска някакъв компромис за приватизацията. Това е едно от нещата, които могат да бъдат дискутирани.

Още по темата

Неофициално германски представители коментираха, че Ангела Меркел ще положи доста усилия, за да постигне компромис.

За това те са оптимисти за срещата тази вечер.  А ето и защо може да сме песимисти.

Например фактът, че в началото на срещата в Брюксел миналата седмица, през първите 10 – 15 минути от тази среща Ципрас е искал незабавното предоставяне на фондове за Гърция без неговото правителство да е показало някакви усилия за прилагане на реформи.

Това искане почти веднага е било отхвърлено. Разговорът между господин Ципрас и господин Драги е бил доста разгорещен.

Марио Драги, президентът на Европейската централна банка е критикувал господин Ципрас за начина, по който представителите на Европейския съюз и Европейската централна банка, са били посрещнати в Гърция.

Друга причина за песимизъм в навечерието на тази среща е историята, публикувана във Financial Times, че  господин Ципрас е изпратил писмо на Меркел, в което признава, че те не мога да посрещнат плащанията по дълговете си, непосредствените плащания по дълговете си, без някаква финансова инжекция.

През почивните дни Frankfurt Allgemeine Zeitung, германско издание, съобщи, че 7 април е датата, на която парите на гърците ще свършат, в случай че не получат краткосрочна финансова инжекция от кредиторите си.

Въпреки това посланието от Берлин, от Брюксел и дори от някои други европейски столици като Мадрид, е, че няма да бъдат предоставени никакви средства, докато новото гръцко правителство непредприеме конкретни стъпки, реформите, договорени от предишното гръцко правителство, да бъдат приложени на практика. Марк?

Ханс, как се справят гръцките банки?

Ханс Никълс: Според източник, запознат с проблема, около 450 милиона евро са изтекли от гръцката банкова система само в петък. Това е миналият петък.

За предишните 3 дни са били изтеглени депозити за 1,1 милиарда евро. Така че определено от гръцките банки изтичат капитали.

ЕЦБ наистина увеличи краткосрочното си финансиране с 400 милиона евро. Това обаче е половината от поисканата от Гърция сума.

Те са много близо до 70-те милиарда, които са лимита по тази програма.

Една последна забележка, в петък вестник Bild съобщи, че германският финансов министър Шойбле очаква Гърция да напусне еврозоната.

След това, по-късно в петък германското правителство поясни, че германската позиция не се е променила.

Тази сутрин Bild съобщава, че гръцки компании са поискали репарации за Втората световна война от германски компании в отбранителния сектор.

Очакваме да научим повече за тази история по-късно през деня.