fallback

Ще стане ли юанът глобална валута за резерв

Коментар на Кристин Ха за телевизия Bloomberg от Пекин

23.03.2015 | 16:48 Автор: Георги Стоянов

Предполагам, че сесията е преминала под мотото да продадем монетарната си политика в условията на новото нормално. Как се получиха нещата за Джоу?

Кристин Ха: Той се възползва от възможността да поиска юанът да бъде прибавен към кошницата от валути със специални права на тираж.

Още по темата

За момента в тази кошница попадат 4 валути – доларът, еврото, японската йена и британската лира.

На практика Джоу иска юанът да се превърне в глобална валута за резерв. Управителят на китайската централна банка води кампания за това от доста време. Над 5 години.

През 2010 МВФ заяви, че юанът не е добър кандидат, защото цитирам, валутата „не може свободно да се използва”. Те обаче се очаква да ревизират валутите в кошницата през октомври.

През последните години Китай наистина разшири програмата си, позволяваща на чуждестранни институционални инвеститори да търгуват с юани.

Те отвориха зони за свободна търговия и позволиха на повече страни да предлагат деноминирани в юани финансови продукти.

Позволиха да бъде изградена връзката между Хонконг и Шанхай. Така че се случиха доста неща, които помагат за по-голямата циркулация на юани в глобалната икономика.

Джоу казва, че през тази година те планират да разхлабят правилата за китайските граждани, които искат да инвестират в чужбина.

Така че сега Китай е втората по-големина световна икономика и предполагам, че аргументите на Джоу този път могат да натежат повече. Ивон?

Да, говорихме за тази връзка между борсите в Хонконг и Шанхай, както и за неговите аргументи и Кристин Лагард коментира: знаете ли, може би наистина е време да са присъедините към кошницата с валути на МВФ. Това е момент, в който в Китай се провеждат много интензивни реформи. Но също така наблюдаваме и забавяне на растежа. Защо тази инициатива е предприета точно сега Кристин?

Кристин Ха: Китай не прави нищо, освен ако това не се вписва в цялостната им стратегия.

А това наистина се вписва в техните планове, защото валутите, използвани за резерв, обикновено са малко по-стабилни, тъй като позициите в тях обикновено са по-дълги, особено тези на правителствата.

И Китай иска да позволи по-свободна търговия с юани. За момента юанът се търгува в определен рейндж. Така че с либерализирането на юана, това ще донесе стабилност на валутата.

И незабравяйте, че когато хората купуват деноминирани в някоя от валутите за резерв облигации, това на практика са пари, които може да използвате в икономиката си.

Китай научи този урок с всичките тези американски облигации, които държат в резерва си от години.

Те също така могат да направят използването на юани по-евтино за китайските банки и бизнеси, тъй като цената за кредитирането ще падне, както и цената на транзакциите.

Така че това няма задължително да окаже неблагоприятно влияние върху растежа.

Лагард изтъква, че глобалната икономика има все по-тесни връзки с китайската, какъвто е и случаят с американската икономика. Чуйте:

Кристин Лагард, директор на МВФ: Съдбата на китайската икономика и съдбата на глобалната икономика са преплетени.

И растежът, който ще е малко по-бавен от този, който наблюдавахме досега, е напълно оправдан и може да се окаже достатъчен за осъществяване на тази двойна цел за икономически разцвет както в Китай, така и в глобален мащаб.

Кристин Ха: Лагард каза, че коментарите на Джоу са добре дошли и че МВФ ще подкрепи Китай, но че сроковете ще бъдат дискутирани.

Така че може би това няма да се случи точно този път, но като цяло нещата са въпрос на време.

fallback
fallback