Ще стане ли юанът глобална валута за резерв

Коментар на Кристин Ха за телевизия Bloomberg от Пекин

23.03.2015 | 16:48 Редактор: Георги Стоянов
Ще стане ли юанът глобална валута за резерв

Предполагам, че сесията е преминала под мотото да продадем монетарната си политика в условията на новото нормално. Как се получиха нещата за Джоу?

Кристин Ха: Той се възползва от възможността да поиска юанът да бъде прибавен към кошницата от валути със специални права на тираж.

Още по темата

За момента в тази кошница попадат 4 валути – доларът, еврото, японската йена и британската лира.

На практика Джоу иска юанът да се превърне в глобална валута за резерв. Управителят на китайската централна банка води кампания за това от доста време. Над 5 години.

През 2010 МВФ заяви, че юанът не е добър кандидат, защото цитирам, валутата „не може свободно да се използва”. Те обаче се очаква да ревизират валутите в кошницата през октомври.

През последните години Китай наистина разшири програмата си, позволяваща на чуждестранни институционални инвеститори да търгуват с юани.

Те отвориха зони за свободна търговия и позволиха на повече страни да предлагат деноминирани в юани финансови продукти.

Позволиха да бъде изградена връзката между Хонконг и Шанхай. Така че се случиха доста неща, които помагат за по-голямата циркулация на юани в глобалната икономика.

Джоу казва, че през тази година те планират да разхлабят правилата за китайските граждани, които искат да инвестират в чужбина.

Така че сега Китай е втората по-големина световна икономика и предполагам, че аргументите на Джоу този път могат да натежат повече. Ивон?

Да, говорихме за тази връзка между борсите в Хонконг и Шанхай, както и за неговите аргументи и Кристин Лагард коментира: знаете ли, може би наистина е време да са присъедините към кошницата с валути на МВФ. Това е момент, в който в Китай се провеждат много интензивни реформи. Но също така наблюдаваме и забавяне на растежа. Защо тази инициатива е предприета точно сега Кристин?

Кристин Ха: Китай не прави нищо, освен ако това не се вписва в цялостната им стратегия.

А това наистина се вписва в техните планове, защото валутите, използвани за резерв, обикновено са малко по-стабилни, тъй като позициите в тях обикновено са по-дълги, особено тези на правителствата.

И Китай иска да позволи по-свободна търговия с юани. За момента юанът се търгува в определен рейндж. Така че с либерализирането на юана, това ще донесе стабилност на валутата.

И незабравяйте, че когато хората купуват деноминирани в някоя от валутите за резерв облигации, това на практика са пари, които може да използвате в икономиката си.

Китай научи този урок с всичките тези американски облигации, които държат в резерва си от години.

Те също така могат да направят използването на юани по-евтино за китайските банки и бизнеси, тъй като цената за кредитирането ще падне, както и цената на транзакциите.

Така че това няма задължително да окаже неблагоприятно влияние върху растежа.

Лагард изтъква, че глобалната икономика има все по-тесни връзки с китайската, какъвто е и случаят с американската икономика. Чуйте:

Кристин Лагард, директор на МВФ: Съдбата на китайската икономика и съдбата на глобалната икономика са преплетени.

И растежът, който ще е малко по-бавен от този, който наблюдавахме досега, е напълно оправдан и може да се окаже достатъчен за осъществяване на тази двойна цел за икономически разцвет както в Китай, така и в глобален мащаб.

Кристин Ха: Лагард каза, че коментарите на Джоу са добре дошли и че МВФ ще подкрепи Китай, но че сроковете ще бъдат дискутирани.

Така че може би това няма да се случи точно този път, но като цяло нещата са въпрос на време.