fallback

Ще извърши ли Атина необходимите реформи

Коментар на Джоунс Хайдън за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

23.03.2015 | 14:16 Автор: Георги Стоянов

Вярвате ли, че Атина ще извърши необходимите реформи?

Джоунс Хайдън: Мисля, че лидерите на ЕС си тръгнаха от срещата настроени много оптимистично.

Гръцкият премиер Ципрас поиска специална среща в кулоарите на двудневната среща тук в Брюксел.

Новини имахме в 2 сутринта в събота. Тогава европейските лидери приключиха тази среща – те бяха изморени, но бяха оптимистично настроени.

Още по темата

Има няколко причини за това – едната е, че Гърция наистина се нуждае от тези средства, тя наистина има нужда от следващото плащане по спасителната си програма, но за да може да получи тези пари, те трябва да представят детайлите по програмата си от реформи, която се опитват да приложат.

Другият момент е, че тази среща в петък през нощта продължи около 3 часа до 2 сутринта.

Срещата наистина изглежда, че подобри тона на преговорите между Гърция и нейните кредитори - Германия, Франция, Европейската централна банка и представителите на еврозоната.

Така че аз мисля, че те ще успеят да продължат напред. Ципрас ще успее да се върне при избирателите си в Гърция и да каже – вижте, аз представих проблемите на най-високо ниво пред нашите колеги в Брюксел и мисля, че ще постигнем споразумение.

Ако трябва да използвате една дума, за да опишете диалога между участниците в срещата, каква ще бъде тя?

Джоунс Хайдън: Точно сега, нещата са наистина спокойни. Ципрас се появи през януари. Той беше избран с програма да отърве Гърция от фискалните икономии.

Но това определено не е реалистично, като се има предвид, че те се нуждаят от спасителната програма, че се нуждаят от финансирането, за да може страната да продължи да функционира.

Разговорите, преговорите, досега бяха на ниво финансови министри и имаше размяна на обвинения.

Атмосферата на преговорите наистина небеше добра. Сега обаче Ангела Меркел и Франсоа Оланд организираха тази среща с Ципрас – тя беше на ниво държавни глави и сега преговорите изглежда се водят на доста по-позитивна основа.

fallback
fallback