fallback

Колко ще продължи ралито на долара

Коментар на Аксел Мерк, президент на Merk Investments за телевизия Bloomberg ot Ню Йорк

20.03.2015 | 17:59 Автор: Георги Стоянов

Аксел Мерк, президент на Merk Investments: Пазарните импулси са нещо, което работи винаги и навсякъде. Но когато волатилността е ниска, хората са склонни да увеличават финансовите лостове и да използват капитали на кредит.

Вчера движенията на валутните пазари показаха, как тези тенденции могат рязко да се обърнат. Тоест рискът не е премахнат от пазара,  а просто е "маскиран".

По същия начин, когато става въпрос за долара, оптимзмът е на много високи нива, много хора откриха доларови позиции, смятат че Европа се влошава, а американската икономика я очаква бляскаво бъдеще.

Още по темата

Реалността обаче всъщност е някъде по средата и би трябвало да се отрази на цените. Което може да се случи, ако заемните капитали намалеят малко и част от трейдърите се изтеглят временно от пазара.

Всички търсят отговора на въпроса "Накъде ще тръгне доларът?", но никой не може да го намери. Ако обаче сравним съотношението между двугодишните американски и германски държавни облигации от една страна и курсът на еврото спрямо долара от друга, ще видим известно изоставане на доходностите. Какво означава то за американската валута?

Карл Рикадона, Bloomberg: На графиката се вижда, че в последните 10 години между валутния курс и разликата в доходностите има почти 80% корелация. Това е един полезен модел, който всъщност ни показва, че въпреки резките движения от вчера, фундаментално нещата не са се променили.

Така или иначе Фед ще започне да повишава лихвите преди Европейската централна банка, това ще се отрази на разликата между облигационните доходности, което от своя страна ще доведе до нови повишения на щатския долар.

Дали ще видим паритет между долара и еврото или дори още по-високи стойности все още не е ясно, но на даден етап, по-късно тази година Федералният резерв ще предприеме по-агресивни стъпки в монетарната си политика.

Марио Драги от своя страна едва ли ще се откаже от количествените улеснения, имайки предвид все още слабата европейска икономика.

fallback
fallback