Лидерите на ЕС са изнервени от бездействието на Гърция

Коментар на Каролин Конан за телевизия Bloomberg от Брюксел

20.03.2015 | 16:44 Редактор: Георги Стоянов
Лидерите на ЕС са изнервени от бездействието на Гърция

Последните подробности около преговорите за гръцкия дълг в репортаж на Каролин Конан за телевизия Bloomberg от Брюксел.

Каква е перспективата от Брюксел, това е ден втори на срещата на лидерите на ЕС. Това пореден ден, в който се очертава да не бъде постигнато почти нищо ли е?

Каролин Конан: Може да се окаже точно така Джон. Всъщност има доста недоволство от страна на лидерите на ЕС по отношение на Гърция.

Още по темата

На практика един месец след споразумението с Еврогрупата те казват, всичко което трябва да направите, е да приложите тези реформи, за които се съгласихте.

Всъщност Гърция дори не беше в официалния програма на разговорите от миналата нощ.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче поиска отделна среща – мини среща, ако така предпочитате, с Ангела Меркел, германския канцлер, както и с френския президент Франсоа Оланд. 

След тази среща, която свърши около 3 сутринта тук в Брюксел, Ангела Меркел каза, че гърците изглежда са обещали да изпълнят поетите ангажименти и че сега трябва да им се доверим, че трябва да приемем думите им за чиста монета и да възстановим доверието между Гърция и европейските партньори.

На излизане Алексис Ципрас каза, че е щастлив след тези разговори и че е оптимист за намеренията на лидерите на ЕС да се доверят на Гърция - основният проблем от самото начало, от миналия месец.

Както знаете имаше доста напрежение особено между Германия и Гърция. Двете страни се обвиняваха за липсата на действия.

Както ирландският премиер Енда Кени коментира вчера, топката сега е в полето на Гърция.

Каролин Конан, която се присъедини към нас от Брюксел. Благодаря ти много.