fallback

Даниел Стоянов: Доста смело решение на МФ да пласира три транша емисии еврооблигации

Това е може би най-евтиният дълг, който МФ ще емитира, коментира дилърът

19.03.2015 | 21:53 Автор: Мариета Иванова

Като „доста смело решение” на Министерството на финансите определи емитирането на три транша емисии еврооблигации дилърът Даниел Стоянов. В предаването Денят On Air той подчерта, че това се прави за първи път.

„Презаписването беше малко под два пъти. Поръчките достигнаха 5.5 млрд. евро. Министерството на финансите все пак одобри 3.1 млрд.   С тази стъпка, те почти си изпълниха плана за цялата година, заложен от държавния бюджет, като там е разрешено да емитират, ако не се лъжа, 3.5 млрд. евро.  Доста интересно, доста смело решение на Министерството на финансите да пласира наведнъж три транша емисии еврооблигации”, коментира Стоянов.

Той посочи, че причините за това може да бъдат търсени, както в неясната ситуация около съседна Гърция, така и в синглите отвъд Океана и очакваното увеличаване на лихвите в САЩ в близките месеци. На този фон „хората, които решават това и конкретно в лицето на министъра на финансите, са решили да се презастраховат и след като са видели, че има достатъчно интерес, са решили да затворят  този въпрос и  да не се отваря повече”.

По думите на Стоянов ситуацията, като че ли има две лица. От една страна, е цената на финансирането, която  Министерството на финансите ще плати. – „Това е може би най-евтиният дълг, който МФ ще емитира. За 7-те години е 2.17%, за 12-те е 2.70 %, и за 20-те години – 3.25 %. Доста добре, особено на фона на миналогодишния дълг, който беше около 3.05% за 10-те години. Но, от друга страна прави впечатление, че спредът, премиите, които инвеститорите са искали, за да купят български книжа, се разширява”, коментира дилърът и подчерта, че има много фактори, които оказват влияние.

 

fallback
fallback