Движението на долара след срещата на Фед

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

19.03.2015 | 17:31 Редактор: Георги Стоянов
Движението на долара след срещата на Фед

Време е за днешната графика на Барт. Вижте какво Йелен причини на долара. Това е обикновена 4-дневна графика от понеделник – началото на седмицата.

Това е доларовият индекс, проследяващ щатската валута спрямо 10 водещи глобални валути.

Денят, който е от значение, разбира се, е вчера – сряда 18 март. Точката, която съм заградил, зеленото кръгче, е моментът малко преди 6 вечерта лондонско време – 2 часа следобед във Вашингтон, когато Фед направиха изявлението си.

Още по темата

Точно тогава стойността на доларовия индекс беше 1213 пункта. Ето какво последва.

Погледнете, сложил съм за вас една хубава червена линия, която отбелязва спада, продължил 6 часа и половина и приключил 40 минути след полунощ лондонско време или 8 и 40 във Вашинтон. Загубите достигнаха 2%  и обхванаха сряда и четвъртък сутринта.

Само в сряда доларовият индекс на Bloomberg се е свил с 1,75% - това е най-сериозният спад от 18 март 2009.

След като достигна най-ниската си точка 40 минути след полунощ лондонско време, доларът е възстановил около половината от тези загуби.

Това е интересно. Незабравяйте, това е индекс, който преди седмица, миналия петък, достигна рекордни нива, след като нарастваше 9 поредни месеца.

Това са рекордни за последните 10 години нива. Това наистина е много рядък момент, след като Фед призна негативните последствия от поскъпването на долара от началото на годината, подчертавайки че силата на американската валута вреди на износа и инфлацията.

Те също така промениха очакванията си за това, кога ще повишат лихвените проценти. Какво означава това за долара?

Според Дженифър Вейл, директор пазарни изследвания на U.S. Bank Wealth Management, управляващ активи за 126 милиарда долара, това означава временна слабост.

Тя казва, че доларът ще поскъпне отново и това мнение се споделя и от Себастиън Гали, главен валутен стратег на Societe Generale.

Той казва, че доларът отново ще започне да поскъпва спрямо останалите валути през следващите няколко седмици, заради негативните лихвени проценти на някои други пазари.

Седмичният спад до понеделник сега е едва 1,4%. Това обаче все още е най-лошата седмица за долара от октомври 2011.

Ето графиката – сряда, 18 март 2015, погледнете, какво Йелен направи с долара.