Фед може да повиши лихвените проценти през юни

Изявление на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен след вчерашната среща на банката

19.03.2015 | 17:25 Редактор: Георги Стоянов
Фед може да повиши лихвените проценти през юни

През декември и януари Комитетът прецени, че може да прояви търпение за това, кога да започне с нормализирането на монетарната си политика.

Още по темата

Това означава, че ние предположихме, че е малко вероятно икономическите условия да ни позволят да повишим рейнджа за федералния лихвен процент на някоя от следващите няколко срещи на Комитета за отворения пазар.

Ситуацията продължава да е такава, че според нас е малко вероятно  икономическите условия да ни позволят да повишим лихвения процент  на срещата през април.

Условия за подобно повишаване на лихвата може да са налице по време на някоя от по-късните срещи в зависимост от това, как се развива икономиката.

Искам да подчертая отново, че днешното изменение в насоките, които даваме, не трябва да се приема като сигнал, че Комитетът е определил моментът на първоначалното повишаване на лихвения процент.

В частност това изменение неозначава, че подобно повишаване на лихвения процент задължително ще се случи през юни, въпреки че не може да изключим подобна възможност.