fallback

Защо Fortescue Metals се отказа от емисия облигации за 2,5 млд. долара

Производителят на желязна руда преустанови плановете си само ден след обявяването им

18.03.2015 | 11:21 Автор: Велко Каменов

Австралийският производител на желязна руда Fortescue Metals преустанови плановете си за рефинансиране на необезпечен дълг на стойност 2,5 млд. долара с нова емисия облигации, съобщава Bloomberg. Компанията обяви плановете си за емисията вчера (17 март 2015 г.), но в рамките на 24 часа ги отмени, изтъквайки като причина волатилността на дълговите пазари в САЩ, които не са и позволили да пласира облигациите при желаната доходност.

Fortescue е четвъртият най-голям износител на желязна руда в света, но дълговото бреме на компанията е сериозно. Брутният ѝ дълг е в размер на 8,8 млд. долара. Очакваната от Fortescue доходност по облигациите, с които трябваше да се рефинансират 2,5 млд. от задълженията на компанията, е под предложената от инвеститорите. От Fortescue са се надявали да пласират книжата с падеж след 7 години при доходност от между 8% и 8,25%. Инвеститорите обаче са били готови да инвестират в облигациите, ако получат доходност от поне 9%.

Затова компанията е взела решение да не пласира облигациите на пазара, след като условията на инвеститорите не отговарят на целите ѝ. След обявяването на това решение акциите на производителя на желязна руда паднаха с над 7%, удряйки 6-годишно дъно на борсата в Сидни.

 

fallback
fallback