fallback

Ще продължи ли пазарът да прави всички на Wall Street на глупаци

Лихвите в САЩ падат от 10 години – всеки път за последно

17.03.2015 | 16:51 Автор: Велко Каменов

В момента доходностите по 10-годишните американски държавни ценни книжа са малко над 2%. Преди началото на финансовата криза, доходността им беше 5%. През последните 8 години лихвите в САЩ падат, но по-любопитни са погрешните прогнози на анализаторите на Wal Street.

Графиката по-долу е изготвена от Bloomberg. Прекъснатите линии показват годишните прогнози на Wall Street за доходностите по 10-годишните ДЦК спрямо реалната им стойност.

Ясно се вижда, че с години анализатори и икономисти са грешали, че лихвите не могат да паднат повече. През 2012 г. например, докато икономиката набира скорост, прогнозите са, че лихвите по 10-годишните американски ДЦК ще се вдигнат до 2,5%. Вместо това, те падат под 2%.

Зад погрешните прогнози на Wall Street стоят допусканията, че инфлацията в САЩ е неизбежна, както и че натрупващият се държавен дълг ще отблъсне инвеститорите от ниската му доходност.

Междувременно Wall Street отново прогнозира, че лихвените проценти ще се вдигнат през 2015 г. През януари анализаторите заявиха, че лихвите по 10-годишните американски ДЦК ще надхвърлят 3% до края на годината. Ще трябва да изчакаме и да видим дали пазарът ще продължи да прави така, че всички да изглеждат като глупаци.

 

fallback
fallback