fallback

Ще смени ли тона Джанет Йелън

Дали ниската инфлация в САЩ няма да накара Фед за забави вдигането на лихвите

17.03.2015 | 15:07 Автор: Велко Каменов

На 17 март 2015 г. започват двудневните дебати на Федералния резерв за лихвените проценти в САЩ. Въпросът, който си задават всички, е дали председателят Джанет Йелън ще  смени търпеливия тон, подготвяйки почвата за вдигане на лихвите в САЩ още през юни. Марк Бартън от Bloomberg обаче обръща внимание на някои фактори, които могат да накарат Фед да забави нормализирането на паричната политика в САЩ.

Първият фактор са очакванията за инфлацията в САЩ през следващите 10 години. Разликата между доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа и доходността по 10-годишните държавни облигации, защитени от инфлационен риск, или така наречените TIPS, е индикатор за очакванията на трейдърите за инфлацията. В момента разликата в двете доходности е 1,65%, а средната стойност на очакваната в САЩ инфлация за последните 10 години е 2,16%. С други думи очакванията на инвеститорите за инфлацията в САЩ намаляват.

Освен това целта на институцията, отговорна за паричната политика в САЩ, е инфлацията в страната да бъде в размер на 2%, измерена чрез ценовия индекс на личните потребителски разходи (PCE). Стойността на този индекс на годишна база през януари беше едва 0,2%, като индексът не е надхвърлял 2% от март 2012 г. насам.

Индексът на изненадите в САЩ, компилиран от Bloomberg, също подсказва, че вдигането на лихвите в страната може да бъде отложено. Индексът измерва дали данните, излизащи в САЩ, са над или под очакваните. В момента стойността на индекса е -0,69 – най-ниското му ниво от 16 март 2009 г. насам, отразяващо някои разочароващи икономически данни от САЩ напоследък.

Въпросът е дали тези фактори ще са достатъчни за Фед, за да бъде забавено вдигането на лихвите в САЩ.

 

fallback
fallback