Турската централна банка остави лихвата без промяна

17.03.2015 | 14:15
Турската централна банка остави лихвата без промяна

 

На заседанието си на 17 март 2015 Комисията по монетарна политика на Централната банка на Турция остави едноседмичната репо лихва без промяна на 7.5%, съобщи Ройтерс.

Това бе коментирано веднага като победа на управителя Ердем Баши срещу натиска на правителството.

На 24 февруари 2015 банката намали лихвата, но след това министър-председателят Давутоглу поиска ново понижение.

 

По-рано на 17 март 2015 турската лира засили позициите си и турските акции се отлепиха от петмесечното дъно на фона на спекулации, че централната банка няма да намали лихвите, след като политическият натиск над нея отслабна.

Среща между управителя на Централната банка на Турция Ердем Баши и президента Реджеп Тайип Ердоган във втората седмица на март 2015 предизвика оптимизъм, че правителството ще намали призивите за по-голямо намаление на лихвата. Инвеститорските тревоги за независимостта на централната банка бяха облекчени, съобщава Блумбърг.

За Bloomberg Роксана Хулея, икономист, Soc Gen коментира преди публикуване на решението на Централната банка на Турция, че очаква политическия натиск да се върне до края на годината.

"Временно Баши имаше добър контрол върху валутната политика. Видяхме отпускане на политическия натиск. Затова сме убедени, че Баши сега контролира монетарната политика на Турция", каза Хулеа.

Според нея натискът ще бъде оправдан със спада в индустриалното производство и изборите през юни 2015.