fallback

CCTV атакува автопроизводители заради оплаквания на клиенти

16.03.2015 | 11:42

Чуждестранни автомобилни компании попаднаха под ударите на контролираната от правителството централна телевизия в Китай, CCTV.

Производители и дилъри бяха във фокуса на вниманието в неделя, 15 март 2015 в предаване, посветено на правата на потребителите, където бяха отправени обвинения за високи цени и качество.

В предаването на CCTV бе съобщено, че Jaguar land Rover на Tata Motors, продава в Китай някои модели с проблеми в скоростната кутия.

На сайта си телевизията обвинява VW в отказ да признае дефекти в качеството, твърдейки, че много собственици на Sagitar седан се оплакват от проблеми.

Медиата твърди, че дилърствата на Mercedes-Benz на Daimler, VW и Nissan Motors вземат прекалено скъпо на клиентите за услугите в Китай, в някои случаи дори двойно.

Nissan съобщи, че приоритизира връзката с клиентите с в Китай и започва разследване.

Говорител на VW каза, че компанията следи дилърите си и полага усилия да подобри преживяването на клиентите.

Land Rover се извини в изявление и каза, че през януари е започнал пускането на ъпдейти на софтуера на скоростната кутия, което продължава.

Говорител на Daimler в Китай съобщи на 16 март, че компанията разследва случая и че такива практики говорят за "безотговорно поведение" към бранда.

CCTV направи обвиненията в Световния ден за защита правата на потребителите, който е малко познат на Запад, съобщава WSJ.

Предаването на телевизията се нарича 315.

 

Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл от Bloomberg TV

CCTV е държавна медиа. Всичко е предварително подготвено.

Това, което премиерът Ли ще каже всяка година на пресконференцията е това, което ще каже на пресконференцията.

Няма значение какво са го питали, защото думите му са написани предварително.

Същото е и тук с това потребителско шоу.

То се излъчва всяка година. Нарича се 315. Идва от март 2015.

Правителството си има своите забележки срещу някои компании, които представя в това проучване.

Преди няколко години беше Apple. Две седмици бяха разкъсвани в медиите, преди най-накрая Тим Кук да излезе и да се извини за всички проблеми.

Тази година пак има нарочени компании. Един анализатор казва, че това е като "да откриеш името си в списъка на забравените от Дядо Коледа".

Но по-зле.

Защото това нанася щети на репутацията и потенциални правни и наказателни последици, както и глоби.

 

Тези компании знаят ли предварително, че са там?

Ами да, ако имаш добри връзки с правителството в Китай. Само тогава.

Това е друга история.

Да говорим за секторите, които бяха включени.

Автомобилната индустрия - VW. Те вече се извиниха за всякакви неудобства, причинени на потребителите. Казаха, че правят одит на работата на дилърите си.

Обвиненията на CCTV срещу автоиндустрията бяха, че дилърите като Dongfeng Nissan, VW и Daimler са преувеличили проблемите с някои автомобили и след това са поискали повече пари за елементарни проблеми. Това казва проучването.

Dongfeng гледа на обвиненията много сериозно.

Daimler не коментират, а Jaguar, които също са в списъка, отказват да признаят - според CCTV, че има някакви проблеми със скоростната кутия в техния SUV.

И други индустрии са включени в списъка.

 

fallback
fallback