Японските инвеститори тръгват към дълговия пазар на САЩ

16.03.2015 | 08:39
Японските инвеститори тръгват към дълговия пазар на САЩ

Изправени пред реалността на забавена икономика у дома, японските инвеститори поемат към американския дългов пазар. Коментар на Зеб Екърт, Bloomberg


Още по темата

"300 милиарда долара, това е сумата, която, според експертите на HSBC, японските инвеститори ще вложат в американски облигации до 2017 година.

Анализът е публикуван имайки предвид данните за доходностите по японските ценни книжа.

Те остават близо до нулата, след като Японската централна банка предприе поредния етап от програмата за финансови стимули. Няма и кой знае колко "спасителни" убежища в момента.

В Европа например стартът на количествените улеснения понижи доходностите до отрицателни стойности.

В Япония, както каказахме, те също не са особено атрактивни, но в Съединените щати 10-годишните държавни ценни книжа изглеждат доста по-привлекателни.

Така че със засилването на очакванията за повишения на лихвите от страна на Федералния резерв и на фона на мощното поскъпване на щатския долар спрямо останалите водещи валути, Щатитес е превръщат в много привлекателна дестинация за японските инвеститори"

 

Още по темата

Дали японците вече купуват толкова американски облигации, колкото и Китай?

Почти. Япония си остава вторият най-голям кредитор на Съединените щати, а Китай заема първото място с покупки на стойност трилион и 240 милиарда долара.

Японските покупки обаче са за трилион 230 милиарда, така че разликата е минимална, а и те продължават да се увеличават".