fallback

Siemens с енергийна поръчка за 4 млрд евро от Египет

14.03.2015 | 22:01

Германският конгломерат Сименс/Siemens подписа с правителството на Египет  Договор за намерения за няколко милиарда долара за доставка на термична централа на газ и вятърна енергия, съобщи на 14 март 2015 правителството на Германия и Siemens, цитирани от АФП.

Групата от Мюнхен не посочва размера на договорите, но германското министерство на икономиката говори за „договори за милиарди евро“.

Според АФП поръчката е за 4 млрд евро.

Договорите са били подписани в Шарм-ел-Шейх, в рамките на икономическата и финансова среща, организирана от правителството на Египет, посочва Siemens, в присъствието на министъра на икономиката на Германия Зигмар Габриел и министъра на енергетиката на Египет Шакер ел-Маркаби.

От страна на Siemens договорът е подписан от Джо Кайзер, президент и главен изпълнителен директор.

Siemens трябва да построи в Бени Суеф, град на няколкостотин километра южно от столицата Кайро топлоелектрическа централа на газ с капацитет от 4,4 гигавата, съобщава същият източник.

Трябва да бъде построена и вятърна централа с капацитет 2 гигавата.

 

Конференцията в Шарм-ел-Шейх има за цел да осигури стимули за египетската икономика след години на проблеми.

Чуждестранните инвестиции в Египет се увеличиха рязко след Арабската пролет през 2011 и свалянето на президента Хосни Мубарак.

Министърът на жилищното строителство на Египет Мустафа Камел Мадбули обяви на конференцията на 13 март 2015 плановете за построяване на нов бизнес и административен център източно от Кайро, където ще живеят 5 млн души.

Новият град ще се захранва с 90 кв км слънчеви ферми, ще има електрически влак и тематичен парк "четири пъти по-голям от Дисниленд".

Министърът каза, че новият център трябва да облекчи напрежението в пренаселения Кайро с население от 18 млн души, което се очаква да се удвои в близките десетилетия.

Парламентът, президентският дворец, министерствата и чуждестранните посолства ще се преместят в новия град, съобщи министърът.

Проектите ще се изпълнят в срок 5-7 години и ще струват $45 млрд (42.9 млрд евро).

Възстановяването на икономиката на Египет и привличането на ПЧИ е основна цел на управлението на президента Абдел Фатах ал-Сиси, който смени на поста сваления ислямистки лидер Мохамед Морси през 2013.

Сиси, който се обяви срещу джихадистите, казва, че инвестициите в най-гъсто населената арабска страна ще помогне да се стабилизира целия регион.

Египет се е прицелил в ръст от 4.3% за 2015-2016, в сравнение с два процента годишен ръст след Арабската пролет, като същевременно иска да намали бюджетния дефицит и да облекчи безработицата.

Вижте видеоматериала, подготвен от международния редактор Теодора Георгиева.

 

fallback
fallback