fallback

Централната банка на Русия понижава основната лихва до 14%

От регулатора предупреждават, че ново намаление на ставката може да се очаква през април

13.03.2015 | 17:17 Автор: Мариета Иванова

Съветът на директорите на Централната банка на Русия взе решение от 16 март да понижи основната лихва със 100 базисни пункта или от 15% на 14%, съобщава руското издание Ведомости, позовавайки се на съобщение на регулатора.

От Централната банка посочват, че  провежданата монетарно-кредитна политика и понижението на икономическата активност ще допринесат за забавяне на инфлацията до 9% след година и до набелязаната цел от 4% през 2017.

От изданието посочват, че към 10 март годишната инфлация е била 16.7%. Високото ниво на  годишната инфлация е причинено главно от отслабването на рублата и външната търговия, коментират от Централната банка.

От ТАСС посочват, че понижението на основната лихва е в съответствие с очакванията на пазара. При това от финансовата институция посочват, че имат готовност да намалят ставката още в бъдеще с цел намаляване на инфлационния риск в Русия.

Агенцията припомня, че това е второто понижение на ставката за годината, след като на 30 януари регулаторът намали лихвата от 17 на 15%.

Още по темата

От Централната банка на Русия подчертават още, че все още има риск от значително влошаване на икономиката, предвид очакваното понижение на БВП на Русия през 2015 до 3.5 – 4%. Прогнозата на икономическото министерство е за 3% ръст на БВП.

„Взетото решение ще помогне за намаляване на дадените рискове, при това не създава допълнителна заплаха за увеличаване на инфлационния натиск“, посочват от Централната банка в разпространено от пресцентъра съобщение. От банката посочват, че следващото намаляване на лихвите може да се очаква още в края на април.

 

fallback
fallback