Рубини: Ако напусне еврозоната Гърция може да се окаже в обятията на руската мечка

Интервю с Нуриел Рубини, съосновател на Roubini Global Economics за телевизия Bloomberg

13.03.2015 | 17:16 Редактор: Георги Стоянов
Рубини: Ако напусне еврозоната Гърция може да се окаже в обятията на руската мечка

Ако се стигне до там, че Гърция да напусне еврозоната, кризата ще обхване и други страни.

Спредовете в периферията на еврозоната ще се разширят, вместо да останат на нивата, на които са сега заради действията на ЕЦБ.

Банкова паника ще обхване и други банки в еврозоната, а когато една страна напусне еврозоната, хората ще се питат, коя ще е следващата?

Още по темата

За това от икономическа и финансова гледна точка в напускането на Гърция  няма никакъв смисъл. Дори германците го съзнават. Също така това ще има геополитически последици.

Руснаците са все по-агресивни, не само в Украйна и Прибалтика, но и на Балканите - от Молдова до България и Сърбия, както и спрямо Гърция, която е православна страна.

Ако Гърция напусне еврозоната, те може да се окажат в обятията на руската мечка. Освен това в Европа имаме и други геополитически проблеми.

Имаме терористични атаки в Париж и Дания. Джихадисти може да се завърнат, за да се самовзривят из цяла Европа.

Близкият изток е пълен хаос, така че ако се замислите, дори от германска гледна точка, няма смисъл в това Гърция да напусне еврозоната.

Гърция генерира едва 2% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, но с излизането си може да причини икономически, финансови и политически щети.

За това, въпреки че на пазара има известни опасения за Гърция, мисля, че ще бъде постигнат компромис за дефицита, дълга и за структурните реформи.

Не мисля, че излизането на Гърция от еврозоната е вероятно.