fallback

Спечели ли Датската централна банка срещу спекулантите

По думите на гуверньора ѝ намеси на валутния пазар не е имало намеси от края на февруари

13.03.2015 | 17:08 Автор: Велко Каменов

Гуверньорът на Датската централна банка Ларс Род казва, че не се намесвал на валутния пазар, за да защитава фиксирания курс на кроната спрямо еврото от края на февруари 2015, съобщава Bloomberg.

Кореспондентът на Bloomberg в Дания Питър Левринг коментира, че институцията е успяла да легитимира посланието, че наистина ще направи всичко по силите си, за да запази фикса на кроната спрямо еврото.  Банката печаташе необходимото количество пари и ги продаваше на чуждестранните инвеститори, за да предпази кроната от поскъпване, поясни Левринг. Засега тези мерки изглеждат успешни.

Евентуален проблем обаче може да се окаже прегряването на имотния пазар заради ниските лихвени проценти. По думите на Левринг в Копенхаген и околностите цените на имотите на квадратен метър са се вдигнали с между 10% и 30% само за последните 6 месеца.  

Проблемът е, че периферните райони на Дания наистина се нуждаят от стимули и за тях ниските лихви са добре дошли, докато в същото време имотния пазар в Копенхаген и околностите е пред прегряване.

 

fallback
fallback