Марио Драги: Изкупуването на активи e рутинна практика

Думите на Марио Драги, президент на ЕЦБ, след като банката стартира програмата си за вливане на ликвидност

12.03.2015 | 17:28 Редактор: Георги Стоянов
Марио Драги: Изкупуването на активи e рутинна практика

Изкупуването на активи не е нищо ново. Те са един от инструментите, които рутинно се използват от централните банки.

Дори ако негреша от Bundesbank през 70-те години. Изкупуването на активи е неконвенционална практика, но тя не е неортодоксална.

Още по темата

Тази практика по своята същност е ортодоксална и тя е сред инструментите на централните банки с причина. Независимостта е ключова за доверието в централната банка.

Забавянето на растежа беше преодоляно. През последните 3 месеца на 2014 реалният брутен вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0,3% на тримесечна база, което е малко по-добре, отколкото очаквахме.

Данните говорят за допълнително подобрение на икономическата активност в началото на тази година, така че икономическото възстановяване трябва постепенно да набере скорост и ние се надяваме то да укрепне.

Това позитивно развитие неможе и нетрябва единствено да се отдава на разхлабената монетарна политика.

Нашата монетарна политика обаче определено подкрепя възстановяването.

Годишният ръст на хармонизирания индекс на потребителските цени се очаква да остане много нисък или негативен през следващите месеци и да започне да се ускорява постепенно по-късно през годината.

Прогнозата на ЕЦБ за инфлацията през тази година е ревизирана надолу до 0 процента.

Това като цяло отразява резкия спад на цените на петрола в края на миналата година.

Има основателна причина да вярваме, че ефектът от този шок няма да продължи след 2015, отчасти защото нашите решения по отношение на монетарната политика, чувствително понижиха рисковете от допълнителни ефекти, следствие от спада на цената на петрола.