МВФ с 17,5 милиарда долара заем за Украйна

Коментар на Тони Халпин за телевизия Bloomberg от Москва

12.03.2015 | 15:41 Редактор: Георги Стоянов
МВФ с 17,5 милиарда долара заем за Украйна

Гривнята, местната валута, достигна рекордно ниски нива миналия месец и централната банка се наложи да повиши лихвените проценти до 30% - най-високите в света.

Същевременно резервите на страната са се свили до под 6 милиарда долара, така че те много спешно се нуждаят от тези пари.

Те казват, че ще използват фондовете, за да подкрепят програма за икономически реформи, която ще помогне за възстановяването на икономиката. Но както ти каза, всичко това се случва на фона на войната в източна Украйна.

Украинският президент Петро Порошенко каза по-рано тази седмица, че заради войната икономическата продуктивност на страната е свила с 20%.

Така че те се борят за оцеляване в много трудни условия и помощта от МВФ е спасителен пояс.

Това отваря ли пътя за една по-сериозна програма, по-голям спасителен пакет?

Тони Халпин: Да, това са очакванията. МВФ заяви, че се надяват със съдействието на други донори и след преговори, Украйна да продаде още облигации.

Като цяло обаче този пакет може да достигне нещо като 40 милиарда долара. Това донякъде зависи от отстъпките, които правителството се надява да постигне в преговорите с кредиторите.

Така те се надяват да спестят нещо като 15 милиарда долара за 4 години.

Как върви примирието за сега. Имам предвид че получаваме разнородна информация за това, какво се случва и колко устойчиво е това примирие. Какво знаеш ти?

Тони Халпин: Да, примирието се определя като крехко и мисля, че това е признак на липсата на доверие на терен за това, което всяка от страните казва, че прави.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа продължава да наблюдава.

И двете страни казват, че съблюдават условията на споразумението, което беше подписано в Беларус в средата на миналия месец. 

Те трябваше да изтеглят тежките оръжия, да създадат буферна зона и да разменят пленници.

Определено има известно затихване на боевете. През последните дни се говори по-скоро за спазване на примирието, отколкото за неговото нарушаване.

Все още обаче е рано да се каже, тъй като всичко може да се случи.