Lufthansa с оптимистична прогноза за 2015

Коментар на Анна Едуардс за телевизия Bloomberg от Лондон

12.03.2015 | 15:30 Редактор: Георги Стоянов
Lufthansa с оптимистична прогноза за 2015

Имаме извънредна новина от германския авиопревозвач Lufthansa. Става въпрос за резултатите, които обявиха. Те представят и прогноза за 2015.

Те казват, че през тази година печалбата преди данъци и такси ще надхвърли 1,5 милиарда евро спрямо 1,2 милиарда евро през 2014.

Още по темата

Така че те определено очакват тази печалба да се увеличи на годишна база. Те също така обаче признават, че доходността им се е свила.

Доходността е количеството пари, които печелят от място в самолет. Това е малко по-комплексен показател, но като цяло той измерва ефективността на полетите им.

Lufthansa казват, че нетната им печалба за 2015 ще се увеличи чувствително, въпреки че приходите им леко ще се понижат.

Основните им приходи от превоз на пътници се очаква да се увеличат чувствително. Те предвиждат, че през 2015 капацитетът им ще нарасне с 3%.

През 2015 натовареността на полетите им също леко ще се увеличи. Средната доходност от място обаче остава чувствително негативна.

Говоря за разходите им, като изключим това, че разходите им за гориво са малко по-ниски.

През 2014 тези разходи, без да отчитаме горивото, са се свили с 3%. Те също така изтъкват, как програмата им за набиране на летателни точки увеличава приходите им.

За периода 2012 до 2014 тази програма е осигурила 2,5 милиарда евро. Те казват, че с част от тези приходи са покрити оперативни разходи и е компенсирана по-ниската доходност от място.

Тонът на Lufthansa е позитивен. Те използват думи като чувствителен, когато говорят за очаквания ръст на нетната си печалба през 2015.

Освен това те казват, че печалбата от пътник през годината се очаква да се увеличи осезателно.

Това са думи, които използват в прогнозата си. Те станаха обект на редица стачки.

През 2014 те трябваше да се справят с 10 стачки заради спорове с пилотите си, след като компанията се опита да въведе някои промени.

По-късно ще ви запознаем с още подробности около Lufthansa.