fallback

Питър Тугууд: С изборите идват трудни времена за Великобритания

Коментар на Питър Тугууд, инвестиционен директор на City Financial за телевизия Bloomberg от Лондон

11.03.2015 | 17:09 Автор: Георги Стоянов

Изборни размествания на пластовете и потенциалът те да повлияят на британските финансови пазари. Нека дискутираме това.

Питър Тугууд, инвестиционен директор на City Financial: Добър въпрос. Камерън няма да е премиер, защото няма да има мнозинство. Доста ясно е, че това ще е проблематично и затова ще им се наложи да сформират някаква коалиция.

Потенциално може да се окажем и с правителство на малцинството, така че мисля, че ни чакат трудни времена.

Още по темата

Проблемът е, че от една страна консерваторите искат да ни изкарат от Европа, докато лейбъристите искат повече социализъм.

Така че и в двата случая това не са особено добри новини конкретно за финансовите пазари.

Ако националистическата тежест на правителството се увеличи, какво би означавало това за британските активи?

Питър Тугууд: Това е много интересно. Ако правителството е на лейбъристите, те ще решат проблема като похарчат повече пари, дори след това да се наложи да прибегнат до бюджетни съкращения през следващите няколко години.

От друга страна торите ще се придържат към своя план за излизане от ЕС, който се опитват да ни пробутат.

Така че предизвикателства ще има – ако разгледаме секторите, във фокуса са банките, компаниите за комунални услуги, както и енергийните компании.

Това са неизбежните цели за едно потенциално ляво правителство. И това вече изнервя хората.

Вече виждаме известно раздвижване на фондовите пазари. Наблюдава се известно безпокойство.

От друга страна при едно подобно правителство хората са малко по оптимистично настроени за икономическа ситуация в Обединеното кралство.

Така че някои инвеститори увеличават експозицията си към цикличните акции, особено към компаниите, ориентирани към потребителите.

Независимо какъв ще е изходът, британската икономика всъщност се представя доста добре в сравнение с Европа като цяло.

И хората ориентират инвестиционните си портфейли към британския фондов пазар, въпреки че се опасяват за изборите и това е интересно.

Превръщат ли се опасенията за излизане от Европейския съюз във водещия страх на тези избори.

Питър Тугууд: Мисля че това е следствие от въпросът, какво ще се случи след това. Ако торите искат да останат на власт, те ще трябва да имат предвид няколко неща.

Ние сме едни от основните печеливши от членството в ЕС заради нашата гъвкавост, както икономическа, така и на пазара на труда.

Така че евентуално излизане от ЕС ще хвърли сянка върху икономиката ни. Разбира се, не е задължително това да доведе до изтичане на капитали.

Хората ще продължат да откриват много положителни неща в Лондон. Но в крайна сметка, защо въобще трябва да правим това? Това е доста глупаво.

Ние всъщност не искаме да напускаме ЕС. Всичките 50 милиона британци ще се наложи да разчитат на Лондон, който е едва 7 милиона. Това е малко глупаво.

Защо трябва да се занимаваме с подобни неща? Това обаче ще е проблем след изборите.

Питър, благодаря ти много затова, че сподели времето и мислите си с нас тази сутрин. Питър е инвестиционен директор на City Financial.

 

fallback
fallback