Неизбежна ли е рецесията в Австралия

Потребителското доверие в страната с нов спад през март

11.03.2015 | 12:32 Редактор: Велко Каменов
Неизбежна ли е рецесията в Австралия

Индексът на потребителското доверие в Австралия, изготвен от банката Westpac, пада до 99,5 пункта, съобщава Bloomberg. Индекът е базиран на анкетирането на над 1200 домакинства в страната, а стойности над 100 индикират, че оптимистите са повече от песимистите. Последната му стойност обаче показва, че отново песимизмът у потребителите взима връх в Австралия, след като през февруари индексът достигна 100,7 пункта.

Изглежда ефектът от свалянето на лихвените проценти в Австралия през миналия месец избледнява бързо. Председателят на Австралийската централна банка (RBA) Глен Стивънс честно признава, че намаленията на лихвените проценти нямат същия ефект като в миналото.

Спадът в потребителското доверие отчасти се дължи на поскъпването на горивата на бензиностанциите в Астралия с 14% през последния месец. Освен това във все повече градове и региони в Австралия безработицата е над 10%.

Тези фактори и спадът на инвестициите в миннодобивния сектор карат анализаторите да мислят, че е все по-вероятно австралийската икономика да влезе в рецесия. От Goldman Sachs казват, че вероятността за това през следващите 12 месеца е над 30%. Анкета на Bloomberg, в която е да зададен подобен въпрос, показва малко по-оптимистични реултати – само 18% от единайсетимата анкетирани анализатори смятат, че австралийската икономика може да влезе в рецесия. Все пак процентът се увеличава, защото през август 2014 г. едва 11% от анкетираните смятаха, че рецесията в Австралия е възможна. Последната рецесия за австралийската икономика беше регистрирана през 1992 г.