fallback

Защо Индонезия планира данък върху вноса на стомана

Какви ще бъдат ефектите от него според финансовия министър на страната

11.03.2015 | 12:14 Автор: Велко Каменов

Правителството на Индонезия планира да наложи данък върху вноса на някои суровини като стомана и пластмаса, съобщава Bloomberg. Целта е да бъде намален дефицитът по текущата сметка, който страната регистрира. Според Статистическата агенция, Индонезия е внесла желязо, стомана и свързани с тях продукти на стойност над 1 милиард долара и пластмаса на стойност над 600 хиляди долара през януари, което представлява 14% от общия внос на страната.

Облагането на този внос с данък ще намали количеството и респективно номиналната му стойност, което ще освободи малко от напрежението върху валутата на страната. В началото на седмицата индонезийската рупия падна на 17-годишно дъно.

В Индонезия излязоха предварителни обвинения в дъмпинг на цените на студено валцованата неръждаема стомана от Китай, Тайланд, Малайзия, Южна Корея, Тайван и Сингапур, чиито общ внос в Индонезия представлява три четвърти от целия внос на суровината. Затова правителството започва антидъмпингова политика за вноса на стомана, въпреки че все още не е проведено разселдване от Индонезийския антидъмпингов комитет.

Финансовият министър на Индонезия Бамбанг Броджонегоро заяви, че освен да намали вноса данъкът ще представлява протекция за индонезийската индустрия. Той изрази надежа, че този път антидъмпинговата политика ще бъде ефективна, защото ще влезе в сила незабавно, още преди разследването на Антидъмпинговата комисия да е приключило.

 

fallback
fallback