Commerzebank с извън съдебно споразумение в САЩ

Коментар на Шане Строумат за телевизия Bloomberg от Франкфурт

10.03.2015 | 16:11 Редактор: Георги Стоянов
Commerzebank с извън съдебно споразумение в САЩ

Как  Commerzebank стигна до тук?

Шане Строумат: Добро утро. На практика имаме извънсъдебно споразумение, което урежда два напълно различни проблема.

От една страна властите в САЩ разследват дали Commerzebank е нарушила приетите със закон от американското правителство санкции.

Американското правителство има черен списък с определени страни, с които банките немогат да правят бизнес - например Иран и това е част от споразумението.

Още по темата

Ние също така очакваме щатските власти са разследвали дали Commerzebank е пропуснала да съобщи определена информация за Olympus – японския производител на фотоапарати.

Така че това са два различни проблеми, които ще бъдат уредени с едно споразумение и затова, то донякъде е уникално.

Как може да сравним това с други извънсъдебни споразумения на европейски банки в САЩ?

Шане Строумат: Тези споразумения бяха в доста голям диапазон от 100 милиона американски долара до  9 милиарда в случая с BNP миналата година.

Така че изглежда, че Commerzebank се нарежда някъде по средата. И разбира се, целият проблем с нарушаването на американските санкции е комплексен.

Знаем, че се водят разследвания и срещу други европейски банки и през следващата година очакваме нови споразумения, например с Deutsche Bank, UniCredit и вероятно Societe Generale.

Но какво означава това за банката в бъдеще?

Шане Строумат: Трябва да се замислим откъде идва тази банка. Това беше банка, която беше спасена от германското правителство след финансовата криза и германското правителство все още е основният акционер в нея.

Те се опитваха да я преструктурират, да увеличат доходността й, да увеличат капиталовата й база.

Очевидно подобно споразумение не помага особено в това отношение. Така че аз разговарях с анализатор миналата седмица и той коментира, че те наистина се нуждаят от тези пари, за да разширят капиталовата си база.

Въпреки това на този етап всяко споразумение е добро. Защо? Защото исковете просто нарастват и нарастват и това плаши инвеститорите.

Те искат сигурност, те искат прозрачност, така че всяко едно споразумение, просто за да загърбим тази история, ще бъде прието много добре от инвеститорите.