fallback

Нещата в Европа се нареждат: Зангана

09.03.2015 | 15:23

Доларът стигна нов 11-годишен връх спрямо валутната кошница. Американските петролни запаси са на рекордно високо ниво. Американският суров петрол падна до 40 долара за барел. Брент се насочи към 59 долара за барел към 12ч. на обед на 9 март 2015.

Производителите на петрол от ОПЕК заложиха на ненамаляването на производството, въпреки свръхпредлагането в много части на света, избирайки да защитават пазарния си дял, вместо да подкрепят цените на петрола.

Ген. секретар на ОПЕК Абдула ал-Бадри каза, че групата не бива да намалява производството, "за да субсидира" скъпия шистов петрол, който се произвежда в големи количества в Северна Америка, съобщава Ройтерс.

Цените на петрола паднаха с 60% между юни 2014 и януари 2015, но възстановиха над една трета между януари и февруари 2015 заради смущенията в доставките в Близкия Изток, силното зимно търсене и високите маржове на рафинериите.

 

На 8 март 2015 Ал Бадри каза, че страните-износителки не бива да намаляват производството.

Ал Бадри направи забележката на конференция в Бахрейн.

"ОПЕК не може да субсидира друг източник на енергия -- ако намалим производството през ноември, ще намалим през януари. Ще намалим през декември. Може би ще намалим още 4-5г. Не можем постоянно да намаляваме производството" - каза той.Според Ал Бадри "истинската картина" на пазара няма да е ясна преди края на юни, добавяйки, че няма съмнение, че пазарите ще се балансират през втората половина на 2015.

Коментар на старши икономиста за Европа Schroder Азад Зангана за оптимизма за европейските пазари и тревогите около антиевропейското движение в Испания. Зангана разговаря с Джонатан Феро от предаването на Bloomberg TV The Move.

 

 

Защо сте оптимист за Европа?

Нещата в момента се организират в Европа. Виждаме стимулите на ЕЦБ, които започват днес /9 март 2015/. Еврото отслабва. Изведнъж виждаме как банковият сектор започва да се нормализира.

Всички тези благоприятни фактори са много силни. Те подкрепят един регион, който се бори от няколко години.

 

Да се върнем към новината от утрото на 9 март. Знаехме, че ЕЦБ ще започне QE. ЕЦБ е на пазара. Това началото на ново рали ли е на европейския пазар или рали, което ще продължава още няколко месеца?

Смятам, че ще продължи още известно време.

Има много натиск от страна на банки и застрахователни компании да запишат висококачествени активи. Тези активи сега се свиват, благодарение на ЕЦБ.

Ако знаете, че ЕЦБ ще купува до края на 2016, защо продавате днес?

Трябва да имаме продажби, за да видим понижение на доходността.

 

Да обсъдим политическия риск. Видяхме го в Гърция. Нямаше голямо отражение в останалата част на еврозоната, поне на пазарите.Но в края на годината имаме избори в Испания. Тревожите ли се от това?

Да, тревожа се, че някои от част от тази риторика, насочена срещу икономиите се разпространява в Европа и е смятана да надеждна алтернатива на нуждата от структурни реформи и осигуряване правителствата да не харчат повече, отколкото могат да си позволят.

Така че тази ситуация застрашава Испания.

Бих казал, че задлъжнялостта в момента на испанското правителство все още е много силна.

 

Едва ли Сириза ще направи нещо. Кажете ми какво Испания, водена от Подемос може да постигне? Какви отстъпки може да получи?

Не съм сигурен какви отстъпки могат да искат. Испания не е в програмата за външна финансова помощ. Те трябва да затегнат фискалната си политика, както правят всички останали.

Но това са рискове, избрани в името на тяхната собствена финансова стабилност.

За разлика от Гърция, където определено има области, където може да се направят промени, за да се облекчи ситуацията, Испания е решила да тръгне по този път на икономиите, в името на собствената им финансова стабилност.

 

fallback
fallback