fallback

Комилева: Защо съм оптимист за Европа

06.03.2015 | 14:08

ЕЦБ повиши икономическите си прогнози за 2015 и следващата в знак на увереност, че Европа - едно от проблемните места в света в последните години, набира сила на фона на старта на пакета стимули за 1,1 трлн долара.

На 2 март 2015 ЕЦБ обяви също, че започва да изкупува държавни облигации от страните от еврозоната, както и дълг, емитиран от европейски институции.

Ключовата програма, известна като QE бе представена на заседанието на банката през януари.

На 5 март Китай понижи прогнозата си за икономически ръст до около 7% за 2015. Въпреки че прогнозираните темпове на растеж са много по-високи от тези на развитите икономики, това ще бъде най-слабата активност за Китай от много години.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги отбеляза подобренията в перспективите за Европа:

"Значителното допълнително облекчения подкрепя и засилва появата на по-благоприятно развитие за икономиката на еврозоната", каза Драги на конференция в Кипър на 5 март 2015.

ЕЦБ повиши прогнозата си отпреди три месеца, като обяви, че очаква 1,5% ръст през 2015, 1,9% ръст през 2016 и 2,1% ръст през 2017.

Преди това прогнозираше икономиката на валутния блок да расте с 1% през 2015 и 1,5% през 2016.

Еврозоната "никога няма да е локомотив на глобалната икономика, но поне се надяваме, че няма да е спирачка", коментира Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight, цитиран от WSJ.

ЕЦБ остави основната лихва на рекордното ниво от 0,05%, а лихвата по депозитите на минус 0,2%.

"Ясно е, че виждат нещата в много благоприятна светлина", каза Ник Матюс, икономист в Nomura.

През януари ЕЦБ обяви, че ще изкупува главно държавни облигации за по 60 млрд евро на месец до септември 2016. На 5 март Драги добави, че баката ще продължи с програмата си за изкупуване, дори и да носи негативна доходност - но само до нивото на депозитите на ЕЦБ - което означава, че няма да купува облигации с негативна доходност над минус 0,2%.

Той отхвърли опасенията на финансовите пазари, че може би няма да има достатъчно емитирани държавни облигации, за да може ЕЦБ да постигне целта си.

 

Лена Комилева, управляващ директор в G Plus Economics коментира плана за ЕЦБ за изкупуване на облигации в студиото на Bloomberg в Лондон с Анна Едуардс и Марк Бартън в предаването "Countdown" на 6 март 2015.

"Наистина имаме важни послания от Драги на 5 март. По-голям оптимист съм.

Ключовата фраза, която бе изтървана през август 2014, че очакванията за инфлацията в еврозоната са твърдо закотвени все още липсва.

Това означава, че еврозоната остава оптимистично настроена.

ЕЦБ ни даде два ясни сигнала:

Първо, че изцяло ангажирани да продължат с изкупуването на активи, дори и при очакваните подобрения в инфлацията и ръста на БВП в следващата година.

Второ - те оставиха вратата отворена за още покупки на активи и след септември 2016.

Една от ключовите прогнози е за продължаващ спад на средносрочната инфлация, близо до целта от 2%. Но по-важно е, че прогнозата за ръст на БВП е определено много оптимистична в сравнение с общото мнение.

И разбира се, Марио Драги спомена, че рисковете от забавяне остават.

Дефлационният риск е овладян, но все още е налице.

Мисля, че ЕЦБ ни даде ясен сигнал - не става дума за това дали покупките на активи ще продължат след септември 2016, а кога ще свършат, кога ще получим твърдо потвърждение от Управляващия съвет, че инфлацията на еврозоната върви към 2%".

 

fallback
fallback