Китай очаква най-нисък растеж от 15 години

Коментар на Кристин Ха за телевизия Bloomberg от Пекин

05.03.2015 | 15:40 Редактор: Георги Стоянов
Китай очаква най-нисък растеж от 15 години

Кристин, това вероятно е най-важното политическо събитие на годината в Китай. Какво знаем досега?

Кристин Ха: Здравей Анджи. Имаме някои от данните, които ще бъдат обявени. Премиерът Ли Къ Цян ще говори по-късно.

Едно от нещата, за които ти спомена, е, че заложената цел за растежа през 2015 е 7% - до голяма степен това, което хората очакваха.

И тук се имам предвид реален растеж, а не растеж на хартия. Другото нещо, което искам да подчертая е заложената цел за инфлация – тя е 3%, както и още един показател, който следим тази сутрин - бюджетният дефицит.

Още по темата

Той се предвижда да достигне 1,62 трилиона юана. Нямам точни данни засега, но спрямо миналата година, през 2015 бюджетният дефицит се очаква да достигне по-висок процент от БВП.

Миналата година той беше 1,8% - тук има два момента и първият е, че централната власт се опитва да покрие част от дълговете на местните правителства чрез фискалния бюджет.

Другият момент е, че  правителството иска да харчи повече за инфраструктурни проекти, за да избегне евентуално прекомерно забавяне на икономиката.

Те ще се финансират чрез продажба на облигации - друга цифра, която се надяваме да научим по-късно днес.

Икономиката е изправена пред известни рискове. Липсата на инфлация, нарастващото изтичане на капитали и разбира се, излишния индустриален капацитет.

Пазара на недвижими имоти, който доскоро беше един от основните двигатели за растежа, също е изложен на риск.

Така че те наистина трябва да балансират това, което искат да направят за икономиката, за да я подкрепят и да непозволят да се забави прекалено много.

Тяхната дългосрочна цел е да реформират и преориентират икономиката си от зависимостта от инвестиции, свързани с нови дългове.

Те трябва да либерализират финансовите си пазари към по-пазарно ориентирана система.

И разбира се, това би довело до повсеместни промени – в държавните предприятия, в системата за регистриране на домакинствата, поземлената реформа и много, много други, за които те ще разговарят тази сутрин.

Току що научихме, че финансовото министерство е публикувало нови подробности. Те казват, че наред с останалите реформи през 2015 Китай ще позволи по-свободен курс на юана.

Когато говорим за реформи в армията също има промени. Какво очакваме на чуем в това отношение?

Кристин Ха, Bloomberg, Пекин

Нека отговоря на първия въпрос. Знаем, че ще бъдат коментирани действията на Китайската централна банка, курсът на юана и особено въпросът за интернационализирането на юана.

Що се отнася до военния бюджет, това е друг момент, който следим. Те казаха, че военният бюджет ще нарасне с 10,1% през тази година – този ръст е малко по-нисък от миналогодишния, който беше 12,2%.

Така тази година военният бюджет ще достигне 129 милиарда долара.