Китай обяви нова цел на икономически ръст за 2015, около 7%

05.03.2015 | 08:50
Китай обяви нова цел на икономически ръст за 2015, около 7%

На откриването на годишната сесия на парламента на 5 март 2015 министър-председателят Ли Къциян обеща борба с корупцията и замърсяването и посочи необходимостта от още трудни реформи за поставяне на икономиката на по-устойчива основа след три десетилетия на бурен ръст.

„Натискът надолу над китайската икономика се усилва“, каза Ли пред около 3000 делегати, събрани в Голямата зала на площад Тянанмън в Пекин.

„Дълбоко заседналите проблеми на икономическото развитие на страната стават по-очевидни. Трудностите, пред които сме изправени тази година догодина може да са още по-големи. Новата година е критична за задълбочаване на всеобщите реформи“, каза Ли.

Подчертавайки приоритетите на правителството за 2015 в китайската версия на американската реч за състоянието на съюза, Ли каза, че те включват продължаване на реформите на гигантските държавни компании, които все още доминират в икономиката и насочване към либерализация на банковата система и финансовите пазари, съобщава Ройтерс.

„За да разсеем проблемите и рисковете, да избегнем изпадането в „капана на средния доход“ и да постигнем модернизация, Китай трябва да разчита на развитие, и развитието изисква съответното ниво на растеж“, каза Ли.

„В същото време китайското икономическо развитие влезе в „нова норма“.

Годишното заседание на Народния конгрес привлича делегати от цял Китай.

Ролята му е главно подкрепа на правителствените решения, които вече са били подкрепени от партийната йерархия и да даде на върховните ръководители платформа за излагане на приоритетите си за следващата година.

В краткосрочен план китайските лидери ще се опитат да овладеят икономическия натиск, оказван от охлаждащия имотен пазар, високите нива на дълг и излишния производствен капацитет. В дългосрочен план ще се опитат да го преструктурират, за да насърчат потреблението за сметка на износа и инвестициите.

Подчертавайки предизвикателствата в постигането на този баланс Централната банка намали лихвата през уикенда за втори път за последните три месеца.

Пекин планира да увеличи правителствените разходи до 17,15 трлн юана /2,74 трлн долара/ през 2015, ръст от 10,6% спрямо 2014.

Ключов елемент от плана за реформи е индустриалният сектор и решаване на проблема със свръхкапацитета в него.

„Производството е традиционно силна област в китайската индустрия“, каза Ли.

„Ще приложим стратегията „Произведено в Китай 2025“, в търсене на ръст, воден от иновациите, чрез прилагане на умни технологии, засилване на основите, развитие на екологични решения и ъпгрейд на Китай от производител на количество в производител на качество“ – каза Ли Къциян.

Премиерът обеща през 2015 в страната да бъдат създадени 10 млн нови работни  места и задържане на безработицата на 4,5% /4,6% за 2014/.


Коментар от Пекин на Стивън Енгъл, Bloomberg

"В своя доклад пред конгреса премиерът Ли Къцян заяви, че броят на секторите, в които се прилагат ограничения върху чуждестранните инвестиции, ще бъде намален наполовина.

Засега не е ясно точно в кои сфери ще бъдат предприети промените, но със сигурност те ще са отразят на инвестиционния климат.

Именно с него са свързани и новините днес. Американската търговска камара в Шанхай публикува проучване, базирано на анкета сред около 400 компании, които развиват бизнес в страната.

И 67 на сто от тях казват, че имат намерение да увеличат инвестициите си тази година.

Направих справка с предишното изследване, публикувано от търговската камара в Пекин през февруари, и общо взето то рисува подобна картина на инвеститорските настроения.

Само една трета от компаниите, участвали в него, не планират ръст на капиталовложенията.

Ключовият извод обаче е че 29% от американските компании в Китай считат Поднебесната империя за топ приоритет тази година.

Това е най-високото равнище, достигано някога. Освен това 85% от тях са оптимистично настроени за китайската икономика през следващите 5 години. Аргументите са нарастващото потребление и разширяването на средната класа, подобряващата се инфраструктура и повишаващите се технологични стандарти.

Този оптимизъм е факт, въпреки че в момента Пекин изглежда се опитва до някаква степен да ограничи достъпа на чуждестранните технологични компании до държавните поръчки и фаворизира местното производство".