Morgan Stanley се съгласи на глоба от 2,6 милиарда долара

Коментар на Майкъл Мур за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

26.02.2015 | 16:51 Редактор: Георги Стоянов
Morgan Stanley се съгласи на глоба от 2,6 милиарда долара

Майкъл, къде се нарежда тази сделка в списъка с подобни големи извън съдебни споразумения?

Майкъл Мур, Bloomberg: Това е едно от по-скромните споразумения. Bank of America миналата година се съгласи да плати 17 милиарда, а JPMorgan година по-рано - 13 милиарда.

Така че определено сумата е по-малка. Операциите на Morgan Stanley с ипотечни облигации определено бяха по-малки в сравнение с някои от големите търговски банки.

Още по темата

Това обаче е част от плана на правосъдното министерство. Списъкът им с банки.

Goldman Sachs по-рано тази седмица обяви, че са получили писмо от прокурор в Калифорния, което според коментатори е първата стъпка към подобно споразумение.

Така че министерството на правосъдието работи по списък с банки, като е започнало от най-големите и върви към по-малките.

Ок, тук обаче има въпрос. Това краят на разследването около търговията с ипотечни облигации на Morgan Stanley ли е?

Майкъл Мур: Мисля, че това е краят за по-големите случаи. Определено обаче има още някои дела, свързани с инвеститори.

Това все пак е последното от големите разследвания срещу Morgan Stanley. Миналата година те уредиха отношенията си с Щатската комисия за финансов надзор и Федералната агенция за жилищно финансиране.

Така че това е краят на големия регулаторен махмурлук за тях и сега тази история е зад гърба им.

Какво трябва да научат инвеститорите от тази история? Какво трябва да запомнят?

Майкъл Мур: Някои хора очакваха, че сделката ще е по-скоро за около 1 милиард долара. Така че сумата е по-голяма, отколкото бяха очакванията, въпреки че прогнозирания рейндж беше доста широк.

Друго нещо, за което инвеститорите трябва да се замислят, е, трябва ли да имат прекалено големи очаквания за резултатите на банката, защото това е четвъртият случай през последните 5 тримесечия, когато в рамките на месец Morgan Stanley трябваше да понижи прогнозата си за печалбата с задна дата.

Те прибавят цената за уреждането на това споразумение към разходите за четвъртото тримесечие на миналата година, така че това, което си мислехме, че едно печелившо тримесечие се оказва тримесечие на загуба.

Това се случи няколко пъти, при все че доста от тези споразумения са вече зад гърба им. Те обаче отново се наложи да ревизира печалбата си със задна дата.