Йелен: В рамките на 2-3 години ще постигнем 2% инфлация

Думите на Джанет Йелен от последната пресконференция на Фед, Вашингтон

26.02.2015 | 16:03 Редактор: Георги Стоянов
Йелен: В рамките на 2-3 години ще постигнем 2% инфлация

В моя коментар днес ще дискутирам настоящата икономическа ситуация, както и прогнозата, преди да се спра и на монетарната политика.

След като се изправих пред този комитет миналия юли, положението със заетостта в Съединените щати се подобрява в много отношения.

Още по темата

На фона на подобряващия се пазар на труда ние очакваме инфлацията в средносрочен план, през следващите 2 – 3 години, да се доближи до заложената цел от 2%.

Не вярвам, че Фед трябва да обвързва политиката си с някакво механично правило. Не съм го вярвала през 1995, не го вярвам и сега.

Имах привилегията да се срещна с професор Тейлър, точно след като той предложи правилото Тейлър през 1993.

Това, което може да направим, е да се опитаме да гарантираме един по-принцип силен пазар на труда, където тези, които искат да си намерят работа, да могат да си намерят работа за сравнително кратко време. Не може обаче да определяме заплатите.

Свидетели сме на дискусии, че тези капиталови разходи са достатъчно големи и карат определени компании да се замислят  сериозно дали да не ограничат част от операциите си и присъствието си в системата. Всъщност ние очакваме точно това.

Федералният резерв е независим не мога да коментирам монетарната политика и действията, които смятаме да предприемем с нашия борд на директорите.