fallback

Ще направим всичко, за да останем в еврозоната: Варуфакис

26.02.2015 | 11:31

Интервю на министъра на финансите на Гърция, Янис Варуфакис за Ерик Шацкер от Bloomberg TV.

Не сме обещавали на народа, че ще преговаряме докрай и ще завършим преговорите в първите две седмици. Гърците не са толкова лековерни и ние не сме така цинични.

Второ - обещахме края на Тройката. Тройката приключи.

Тройката не е свободна институция. Никога не сме казвали нищо по въпроса за излизането от еврозоната. Нашето обещание към партньорите ни и гръцкия народ беше, че ще направим всичко необходимо, за да останем в еврозоната. Това ясно предвижда да имаме отношения с централната банка, ЕЦБ.

Тази страна е част от процеса Бретън-Уудс от 1944 и очевидно отношенията ни с МВФ продължават и ние така искаме. Ние сме взели пари назаем от тях. Отношенията трябва да продължат.

Освен това сме член на ЕС, отношенията с Комисията ще продължат и дори ще се подобряват.

Но това не е Тройката.

Ще ви кажа какво е Тройката.

Гърците знаят, но вие - не и няма причина да знаете, защото не сте страдали с възмущение от тези визити.

Това, което ние в тази страна наричаме Тройка е екип от технократи- Те са изпратени тук от европейските институции да дойдат и да наложат хомот на правителството и народа - програма, която е дефлационна по същността си, маскирана с програма за реформи, която така и не можа да се насочи към истинския източник на проблемите на страната и само влоши нещата.

Това приключи.

Ще имаме отношения и ще ни правят одит - това е нещо, което не само искаме да толерираме, но и търсим.

Затова и удължихме програмата за кредитиране - те защото прославяме заемите, а защото уважаваме условията, при които са дадени тези заеми. Тези условия ще ни позволят да растем достатъчно, за да платим обратно дълговете си.

Това мина.

Идеята за обещанието да се предоговорят мерките за икономии вече беше засегната в смисъл, че тази година, както сме казвали и преди, целта за първичния излишък бе отхвърлена.

Всичко това са неща, които хората на улицата разбират.

Знаете ли какво искат хората на улицата?

Не е пари.

Дори не е работа.

Те искат достойнство.

Те искат правителство, което отива в еврогрупата, в екофин, на срещата на върха на ЕС, преговаря с МВФ и ЕЦБ с цел да възстанови простата идея, че гърците трябва да имат думата по обстоятелствата, програмата и мерките, които ще ни изведат от тук.

Това им дадохме.

 

fallback
fallback