Родс: Сириза не иска излизане от еврозоната

Гърция трябва да вземе мерки за дълга си

25.02.2015 | 11:33 Редактор: Велко Каменов
Родс: Сириза не иска излизане от еврозоната

Президентът и главен изпълнителен директор на консултантската компания William R. Rhodes Global Advisors Бил Родс коментира пред Bloomberg постигнатото споразумение между Гърция и ЕС и очерта някои от проблемите, пред които Гърция е изправена.

 Бил Родс, президент и главен изпълнителен директор на William R. Rhodes Global Advisors: На Гърция ѝ беше направена отстъпка, но детайлите на плана съвсем не са ясни. С други думи страната се нуждае от реформи в сферата на труда и от данъчна реформа. Спомням си, че Международния валутен фонд каза, че данъчната реформа в Гърция ще се осъществи в края на 2010 г. – началото на 2011 г. Тя обаче никога не стана факт. Проблемите с корупцията остават, както и с приватизациите. Гърците говореха за мащабни приватизации, а едва няколко бяха осъществени. Страната трябва да направи много неща.

Триш Рейгън, Bloomberg:  Има неща, които страната може да направи. Могат да намалят данъците, да приватизират, да продадат много от активите си и така да получат приходи. На Гърция вече два пъти ѝ бе даден шанс, сега получават този спасителен пакет, а вероятно ще получат още нещо след 4 месеца. В определен момент обаче се питаме дали еврозоната не е по-добре без Гърция и обратното.

Бил Родс: Някои хора са на това мнение, но аз все още смятам, че ситуацията в гръцката банкова система може да се окаже проблем. Гръцките банки са получавали финансиране от Гръцката централна банка и от Европейската централна банка. Ако хората в Гърция, депозирали парите си в банките, не вярват, че планът ще бъде изпълнен, ще продължават да изтеглят парите си от банките. Липсата на стабилна банкова система е сериозен проблем.

Триш Рейгън: Нищо такова обаче не се случи досега. Занимаваме се с проблемите на Гърция от години, от 2009 г. насам. Бяхме на ръба на това да видим как Гърция излиза от еврозоната. В определен момент хората просто стават безразлични към целия този сценарий.
 

Бил Родс: Не вярвам, че правителството на Сириза наистина иска да напусне еврозоната, защото вижда много възможности за осъществяване на прогрес. Гръцкото правителство направи изявления,че ще говори с Русия,с Путин, със Си Дзинпин и Китай, но истината е, че искат всичко това да свърши.  Нещо важно, което не сме споменали досега, е, че Сириза е обвързана с важно обещание към гърците, а именно да направи нещо по въпроса с дълга. Дълговото бреме на страната е 175% от БВП.
 

Триш Рейгън: Ситуацията не трябва ли да накара и САЩ да разбере, че трябва да вземе мерки за дълга си? Гледайки проблемите, които Гърция изпитва с дълговото си бреме и осъзнавайки, че не могат да плащат дори лихвите по дълга си? Разбира се САЩ не е Гърция, но отношението дълг към БВП на страната е достатъчно високо, за да уплаши всеки.


Бил Род: Именно затова се нуждаем от всички тези реформи тук, в САЩ. Ще бъде хубаво, ако Конгресът и Белият дом работят заедно.  Връщайки се на Гърция, смятам, че е много важно да изготвят план, който по някакъв начин да облекчи дълга им. Има много неща, които могат да направят.