Защо няма победители във валутната война

Bloomberg с коментар за необявената валутна война. Защо в нея няма победители?

24.02.2015 | 12:49 Редактор: Виктория Крумова
Защо няма победители във валутната война

Марк Гилбърт, Bloomberg: Излязохме от икономическа криза, но световните икономики не са се възстановили до степента, в която бихме очаквали това да се случи. Имаме много страни с боледуващи икономики и всички те повишават износа чрез по-слаба валута, почти като панацея.

Намираме се във валутна война, няма съмнение за това. Имаме Европейската централна банка, която се опитва да въведе по-лека монетарна политика, която произвежда по-слабо евро, което хората не искат в Европа. Тогава къде отиват? Отиват при швейцарския франк. Изведнъж имате засилването на швейцарския франк. Швейцарската централна банка не иска това да се случи, не искат износът им да бъде орязан, затова въвеждат политика, с която да отслаби валутата си. Швеция влиза във войната и намалява лихвените си проценти до негативни, отчаяно се опитва да отслаби кроната. Следва датската крона и така нататък.

Получава се надпревара и това, което ефективно правите, когато обезценявате валутата си, е да крадете износ от съседите си.

Най-лесният и директен начин е да отворите печатниците си и да напечатате своя собствена валута и да я продадете на отворения пазар спрямо друга валута. Купувате евро или долари. Вторият начин е чрез лихвени проценти. Ако направите лихвените си проценти отрицателни, вземате такса за привилегията да задържите валутата си.

Ядреният вариант във валутната война е нещо, наречено контрол на капитала. Начинът да го направите е да наложите данъци и такси, ако хората се опитват да преместват валута във и извън страната ви. Ако тази валутна война продължи, наистина вярвам, че в следващите седмици и месеци ще се говори все повече за контрол на капитала.

Тъжно е, защото е приемане на провала. Ако сте гражданин на страна, която отслабва валутата си, онази ваканция в чужбина, на която искахте да заминете – просто е много по-скъпа. Хората искат да живеят в страни, които изглеждат силни, говорят смело и икономиките им се развиват. Ако валутата ви става по-слаба, със сигурност всички ще помислят, че не живеете на много хубаво място.

За съжаление, едно от нещата за валутния пазар, е, че трябва да търгувате по двойки, така че не всеки може да бъде по-слаб от всички останали. Голямата жертва тук е САЩ. Доларът стана много силен през последната година и започваме да чуваме викове, изпълнени с болка, от американските компании – компании като Microsoft, дори Apple – най-голямата компания в света в момента – казаха, че страдат заради това. Силният долар е пречка за печалбите и на нас не ни харесва. САЩ носят товара на световното икономическо възстановяване и имат силна аргументация като казват, че това просто не е справедливо.

Проблемът с войните е, че накрая никой не печели. Може да имате периоди на възходи и падения, но САЩ все още са най-голямата икономика в света и в даден момент мисля, че ще кажат „Стига толкова“ и ще започнат да се опитват да отслабват долара. Можем да се надяваме, че други страни имат по-добра перспектива за развитие и че ще успеем да се справим без смяна на посоката, дори и когато това се наложи.

Гледал съм този филм и преди и никога не свършва добре.