Устойчиво ли е възстановяването на руската рубла

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

23.02.2015 | 17:12 Редактор: Георги Стоянов
Устойчиво ли е възстановяването на руската рубла

Устойчиво ли е възстановяването на руската рубла? Възстановяване наистина имаше . През този месец рублата поскъпна с 12% спрямо долара. Тя е на път да отбележи най-добрия месец на търговия в историята си.

След като затвори при рекордно ниските 69,46 рубли за долар на 30 януари – жълтото кръгче тук, рублата се възстанови с 12%.

Още по темата

Тази графика проследява курса долар – рубла, не рубла - долар, така че доларът се покачва и след този пик тук, донякъде е поевтинял спрямо рублата.

Интересно е, че ако отчитаме измененията в дневната търговия, тъй като тази графика ни показва само нивата при затваряне, рекордно ниското ниво на рублата спрямо долара се случи на 16 декември, когато доларът се търгуваше за 79,16 рубли.

Това се случи, след като руската централна банка неочаквано повиши основната си лихва до 17%. От тогава рублата се е възстановила с 24%.

Има анализатори обаче, които не са впечатлени от това възстановяване.

Владимир Миклашевски, който е анализатор на Danske Bank, казва, че рублата може да достигне нови рекордно ниски стойности през това тримесечие, тъй като спадът на цените на петрола, който е основният износ на Русия, застрашава кредитния рейтинг на страната и това кара хората да избягват руската валута.

Той направи този коментар малко преди в петък Moody’s да понижи инвестиционния рейтинг на Русия до junk, с което се присъедини към Standard & Poor’s.

Добре е да се вслушаме в думите на експертите на Danske Bank, защото именно те оглавяват класацията на Bloomberg на най-прецизните валутни анализатори за четири поредни тримесечия до декември миналата година.

Те прогнозират, че курсът на рублата през първото тримесечие ще достигне 77 – 79 рубли за долар от 63 рубли за долар днес.

Тази прогноза е по-меча, отколкото прогнозата за 67,5 рубли за долар, която е средна за анализаторите, участвали в проучването на Bloomberg.

Според анализаторите през второто тримесечие ще бъде достигнато най-ниското ниво на рублата през тази година, като средната прогноза е за 68 рубли за долар.

В Credit Suisse между другото са най-мечо настроени спрямо рублата. Те прогнозират, че тя ще поевтинее до 83,3 рубли за долар, докато BNP Paribas са най-биче настроени.

Те прогнозират, че рублата ще се възстанови до 51,67 рубли за долар.

Интересно е че данни за опциите, събрани от Bloomberg, разкриват 35% вероятност руската валута да достигне нови рекордно ниски стойности до 31 март.

И докато отчитаме, че рублата се възстановява през февруари, спадът й спрямо долара достига 43% за последните 12 месеца.

Това е втората на-слабо представяща се глобална валута от 174, които проследяваме, след украинската гривня, която е изгубила 68%.

Така че, ще се задържи ли възстановяването на руската рубла?