fallback

Явор Ачев: Инвеститорите имат апетит към риска, но по-умерен в сравнение с 2008

Все по-често са факт смесените инвестиции в акции и банкови депозити, например, коментира финансовият анализатор

23.02.2015 | 12:11 Автор: Мариета Иванова

Инвеститорите отново имат повишен апетит към риска, но след кризата от 2008-2009 той е по-умерен, коментира в ефира на Bulgaria On Air финансовият анализатор  Явор Ачев. - „Макар акциите да повишават своя относителен дял в портфейлите във фондовете, все по-често имаме смесени инвестиции с банкови депозити или с облигации, или с други видове инвестиции,“ коментира той.

Относно структурата на инвестиционните фондове той коментира, че докато преди кризата интересът е бил насочен основно към фондовете в акции, „след кризата и намаляването на лихвените нива в България, все по-голям е интересът към фондовете на облигации от различен тип- държавни и корпоративни. Това е и световна тенденция. По принцип над 50% от инвестициите, включително и на физически лица е във фондове в облигации“, коментира финансовият анализатор.

По думите му раздвижването на инвестиционния пазар у нас се дължи на няколко фактора. - „На първо място на присъствието на много голям избор от инвестиционни фондове – както български, така и международни. Така българският клиент има възможност да избере от много богата палитра за инвестиции. Това постепенно доведе до по-голям интерес от страна на инвеститорите. И когато станахме свидетели на намаляване на лихвените нива, този интерес се трансформира в повече реални инвестиции,“ коментира Ачев.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
fallback