fallback

Иска ли Германия да сключи сделка за гръцкия дълг

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Брюксел

20.02.2015 | 14:44 Автор: Георги Стоянов

Готови ли са германците да преговарят или не?

Ханс Никълс: Марк, те явно оставят вратата за преговори отворена. Ще ти дам четири пункта, четири сигнала от тази сутрин - два от тях са негативни за постигането на сделка и два са позитивни.

Позитивните са, че според официални германски представители те са отворени за преговори.

Те разглеждат този гръцки документ, това писмо от вчера като отправна точка за преговори, които ще започнат тук в Брюксел в 3 часа.

Още по темата

Също така позитивно е, че имаме този телефонен разговор между Ангела Меркел и Алексис Ципрас.

След този разговор Ципрас каза, че тонът е бил позитивен и че те ще работят заедно. Той продължи почти един час.

 От негативната страна на везните след разговора германски правителствен представител заяви пред Bloomberg, че гърците не са поискали и не са дискутирали никакво разсрочване на спасителната програма и че единствено са говорили за този 6-месечен заем.

Незабравяйте, че Германия отхвърля тази идея. И вероятно най-негативният момент е, че Янис Варуфакис, гръцкият финансов министър, той даде интервю за Telegraph и аз ще ви прочета някои цитати от него, защото те са доста остри и не говорят за това, че той е склонен на сделка.

Ето какво казва той. Това, което не може да приемем, е че тази фискална корекция, договорена от предишното правителство, може да бъде изпълнена просто защото такива са правилата.

Няма макро икономически аргументи, за по нататъшно затягане на коланите.

Разговори на ниво заместник министри продължиха вчера тук в Брюксел и разбира се в 3 следобед финансовите министри ще се срещнат и тогава аз подозирам, че ще станем свидетели на сериозни, интензивни и потенциално финални преговори. Марк?

Ханс, преговорите, разбира се, не е само между германците и гърците. Какво казват останалите страни?

Ханс Никълс: Чухме думите на финландския премиер Стъб, той изглежда по-склонен да се съгласи с германската позиция.

Също така обаче имаше изказване и на френския премиер Валс, той изглежда малко по-отворен за сделка.

Може би малко по-склонен за това, правилата да бъдат разхлабени. Ето и една последна забележка за това, защо ситуацията може да се окаже доста напрегната.

В нарушение на протокола вчера на тази среща на заместник министрите, гърците обявиха, какъв е бил германският отговор на техните предложения.

Германците са казвали, че за тях сегашното предложение, което гърците направиха вчера, е троянски кон и това означава, че никоя от двете страни не е готова да сключи сделка.

Изглежда, че преговорите са в задънена улица. Въпросът е дали финансовите министри ще успеят да намерят някакво решение. Марк?  

fallback
fallback