КФН иска фонд да гарантира бъдещото изплащане на пенсиите

Ще се иска и нова дефиниция за свързани лица, посочи председателят на комисията

19.02.2015 | 17:24 Редактор: Мариета Иванова
КФН иска фонд да гарантира бъдещото изплащане на пенсиите
КФН иска фонд да гарантира бъдещото изплащане на пенсиите

Комисията по финансов надзор предлага създаването на гаранционен фонд, който да гарантира и бъдещото изплащане на пенсиите, съобщи пред журналисти председателят на комисията Стоян Мавродиев, предаде Investor.bg.

По думите му парите във фонда ще са отчисления от дружествата. „Ще предложим той да е на същия принцип, на който и сега работят съществуващите гаранционни фондове“, каза още той.

За намаляване на таксите, които пенсионните дружества събират за управление, КФН предлага различни варианти, които ще бъдат обсъдени с фондовете и комисиите на обществено обсъждане. Става дума за старото предложение за намаление с 40 процента, уточни Мавродиев. Ще се иска и нова дефиниция за свързани лица и какво е свързано лице, за да се ограничи до минимум възможността за подобни сделки.

Предлагат се и промени по размера на санкциите, които ще бъдат солидно увеличени за нарушители на правилата.

Предвижда се също въвеждането на риск базиран надзор, както в целия ЕС – надзорът да се провежда, отчитайки всички рискове по дейността на съответния фонд. Това е свързано със сериозни нови информационни системи и уеднаквяването на нашите системи с европейските, поясни Мавродиев.

КФН ще предложи промени, сред които въвеждане на европейската директива Платежоспособност ІІ*, която да важи и за пенсионните фондове, каза още той. На практика новата директива завишава капиталовите изисквания пред дружествата. 

В момента приключваме и проект за нов кодекс за застраховане, който имплементира тази директива, така че тя ще важи и за застрахователните компании, каза Мавродиев.

„Предлагаме го сега и за пенсионните фондове, също и много високи изисквания за корпоративно управление, касаещи квалификационни изисквания, опит на членове на бордове във фондовете, изисквания за обща компетентност на бордовете, високи изисквания по отношение на платежоспособност, вътрешен контрол и одит и добро корпоративно управление, което ще създаде сигурност за осигурените и за държавата“, обясни Мавродиев.

В рамките на парламентарната комисия зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов представи презентация за предлаганите от КФН промени, като започна с въвеждането на мултифондовете.

Преди това той разясни предисторията на промените – отпреди години е имало предложения за редукция на таксите в първи законопроект. Във втори се предлагат мултифондове за втори и трети стълб. Има и доклад за състоянието на фондовете и за намаляване на инвестиционната такса за управление и удръжките и регламентиране на базата за изплащане. Цялата документация е пратена на социалното министерство, поясни Джалъзов.

КФН предлага многофондова система, намаляване на таксите и удръжките, създаване на гаранционен фонд, усъвършенстване на базата на изплащане, разширяване на обхвата за свързани лица и контрол и въвеждане на риск базиран надзор и промени в работата на пенсионните дружества.

*Директивата Платежоспособност II бе приета от Европейския съвет в края на 2009 г. и предоставя общата за Европейския съюз (ЕС) правна рамка за осъществяването на застрахователна и презастрахователна дейност. Директивата определя изискванията за платежоспособност и риск, с които трябва да се съобразяват застрахователните и пенсионни компании в Европа.