fallback

Политическият театър и преговорите за гръцкия дълг

Коментар на Джейкъб Киркегор от Petersnon Institute и Джръми Шварц от Wisdomtree за телевизия Bloomberg

19.02.2015 | 14:23 Автор: Георги Стоянов

Гърция иска, както казах, радикално да промени условията на сделката, която е подписала. Имат ли политиците там нужда да се адаптират към реалността?

Джейкъб Киркегор: Да, според мене наблюдаваме нещо като политически театър, при който и двете страни изглежда трябва да дават вид поне у дома, че неправят никакви компромиси.

Но реалността е, че гръцкото правителство вече е показало, че е на път да промени позицията си доста драматично.

Още по темата

Миналата седмица те казаха, че никога не биха се съгласили на каквото и да е продължаване на сегашната програма, независимо при какви условия.

Сега обаче те казват, че ще се съгласят на продължение на програмата при определени условия.

И аз прогнозирам, че до края на февруари – 28 февруари, който е истинският краен срок, а не този петък, те ще са се съгласили като цяло с почти всичко, което еврозоната иска, поради простата причина, че нямат избор.

Мисля, че в това има смисъл. Те на практика са с гръб до стената. Дотогава има 10 дни, Джеръми, до истинския краен срок. Какво ще се случи, ако по някаква причина те ненаправят така, както Джейкъб казва и се наложи Европа да им каже да си тръгнат?

Джръми Шварц: И двете страни изглежда, че нямат много голям избор. Германия също не иска Гърция да бъде изгонена от еврозоната.

Германски банки държат част от гръцкия дълг. Всички са свързани и никой не иска гърците да бъдат изгонени.

Трябва да намерят някакво решение. Всички обаче, искат да се похвалят, че са постигнали най-много в тези преговори.

Но не мисля, че който и да е иска Гърция да бъде изгонена от еврозоната.

Мисля, че това е така Джеръми - с други думи те наистина имат нужда един от друг в момент като този, но Джейкъб, кой се нуждае от другия повече? Кой има надмощие в случая?

Джейкъб Киркегор: Според мен няма съмнение, че надмощие има еврозоната. Сякаш те играят на играта, кой ще мигне пръв, но в случая Гърция е на мотопед, а еврозоната с брониран джип.

Гърците обаче все още неосъзнават това, защото е факт, че ако тази програма приключи, на тях на първо място ще им свършат парите, което означава, че по никакъв начин те няма да могат да плащат за всички тези скъпи обещания, които са направили.

Също така доста вероятно е, че много скоро след това гръцката банкова система ще се окаже без ликвидност за, след което гръцката икономика ще рухне много бързо.

Да и може да си представим всички тези хора, които гласуваха за Ципрас, те ще се почувстват по много различен начин, ако престанат да получават държавните си заплати или пенсиите си. Всички тези плащания ще се окажат под въпрос, ако те непостигнат някаква сделка до 28-ми. Джейкъб, как инвеститорите трябва да приемат всичко това сега? По-рано говорихме за европейските акции. Джеръми препоръчва да ги купуваме. Какво ще кажеш?

Джейкъб Киркегор: Мисля че като цяло, макроикономически Европа неизглежда толкова зле. Наричам това оптимизъм в определени граници.

Имаме по-ниски цени на петрола, имаме вливане на ликвидност и имаме политическа среда, която бих определил като относително стабилна.

След което имаме и Гърция. Но реалността е, че гръцката икономика генерира едва 2% от брутния вътрешен продукт на еврозоната и след като опасността от разпространение на кризата е сравнително ограничена, в което вярвам, заради програмата за вливане на ликвидност, цялата тази история наистина няма особено значение за никой, освен за самата Гърция.

fallback
fallback