fallback

BNP Paribas: Ще е катастрофа за Гърция, ако страната напусне ЕС

Коментар на Уилям Набаро, директор европейски активи на BNP Paribas за Азия, за телевизия Bloomberg от Сингапур

18.02.2015 | 15:40 Автор: Георги Стоянов

Абсурдно ли е това, за което Гърция настоява или е абсурдно, че им го отказват?

Уилям Набаро: Не е абсурдно нито за едните, нито за другите. Това е обичайната политическа битка, която сме виждали и преди.

Незабравяйте, че новото правителство в Гърция беше избрано на базата на доста обещания за загърбване на фискалните икономии.

Още по темата

В същото време, разбира се, те си избраха финансов министър, който е много умен човек и който знае, какво може да поиска и какво не.

Незабравяйте, че когато те си тръгнаха в понеделник вечерта той използва думите на Марио Драги, като каза – ‘Ние ще направим, каквото е необходимо’.

Това все пак са политици. Те искат да останат в Гърция, те искат да останат в Европа. Те неискат да напускат Европа и европейците също искат Гърция да остане.

Така че ситуацията е както навсякъде - преговорите са трудни, но в крайна сметка ние сме доста уверени, че решение ще се намери.

Може би в този момент те създават впечатление, че битката е спартанска и много кървава, но в крайна сметка решение ще бъде намерено.

Със сигурност Гърция неможе да се справи без Европа. Те немогат да напуснат, защото тогава ситуацията за тях ще е катастрофална.

Ще е катастрофална обаче и за еврозоната, защото незнаем какви ще са последствията. Точно сега хората в Гърция просто теглят парите си заради опасенията за излизането на Гърция от еврозоната.

Уилям Набаро: Това е нормално и ако това се случи - министърът на финансите на Гърция го знае - ще има банкова паника, която малко или много вече се случва, ако погледнете, колко пари вече са изтеглени от банките.

Но ще кажа отново, в края на краищата ние вярваме, че те ще останат в еврозоната. Също така, малко е грубо да го кажа, но Европа може да оцелее без Гърция, Гърция обаче не може да оцелее без Европа.

Уилям, ако просто ви е омръзнало от волатилността, от цялата тази история и искате просто да играете на сигурно. Каква би била добрата стратегия за инвеститорите, на които просто им е омръзнало от този пазарен рокендрол в Европа?

Уилям Набаро: На практика, докато гръцката история не е решена, несигурността ще остане със сигурност.

Освен това имаме и ситуацията в Украйна - доста хора гледат и в тази посока. Това обаче не засяга само Европа - конфликтът там засяга целия свят.

Освен това, ако се вгледате, в Европа има много ниски лихви - всички го знаят, имаме дори негативни лихви. Така че какво да следим?

Ние ще следим сектори и компании, където може да открием много добра доходност от дивиденти, особено нарастваща доходност от дивиденти.

Също така ще наблюдаваме банки и сектори, които досега са се представяли по-слабо. Когато гледате пазара, обърнете внимание на секторите.

В момента се ориентираме към циклични акции, сектори, които се представяха сравнително слабо доста дълго време.

Добра идея е да погледнете банките. Това не е лесно решение със сигурност. Вчера например ние ревизирахме прогнозата си до положителна за BBVA в Испания за първи път от две години.

Ще следим и други банки, които препоръчваме. В Италия особено Banco Popolare и Banca Popolare di Milano.

Много е интересно това, което се случва там, а също и италианския премиер, който наистина променя нещата.

Наблюдаваме и Monte dei Paschi di Siena – това е друга италианска банка, която препоръчваме.

fallback
fallback