Reorient Group: Еврозоната може да понесе напускането на Гърция

Коментар на Уве Парпарт, главен стратег на Reorient Group за телевизия Bloomberg от Хонконг

17.02.2015 | 17:26 Редактор: Георги Стоянов
Reorient Group: Еврозоната може да понесе напускането на Гърция

Уве Парпарт: Фактите са абсолютно недвусмислени. Гърция дължи доста пари и те трябва да предложат план за това, как да ги върнат.

План имахме и той работеше доста добре. Гръцката икономика се възстановяваше.

Мисля, че много хора в Гърция биха възразили на това. Те ще кажат, че никога не са се чувствали по-зле. Анализатор, който беше в студиото, каза, че ситуацията в страната е направо адска.

Още по темата

Уве Парпарт: Това са пълни глупости. Аз бях там.

Добре, а как си обяснявате 20 хиляди души протестиращи в подкрепа на Варуфакис.

Уве Парпарт: Това е разбираемо. Те са същите хора, които гласуваха за Ципрас.

Точно така. Какво печелят те?

Уве Парпарт: Какво печелят? Те никога не са се справяли по-добре икономически в сравнение с последните няколко години.

Преди кризата те се възползваха от ниските лихви, на които се радваха всички водещи европейски икономики.

Те обаче не използваха тези пари, за да направят каквото и да е, освен да си ги приберат по джобовете. Ще ви дам един пример.

Гърция има 750 хиляди държавни служители. Германия е страна, която е 8 пъти по-голяма от Гърция и там държавните служители са 1,2 милиона.

Сега новото правителство иска да наеме отново 10 хиляди служители, които вече бяха освободени.

От къде на къде в това да има някакъв смисъл. Ципрас казва, че е абсурдно да си плаща дълговете.

Ще поговорим за това след секунда. Ние говорихме за теория на игрите. Най-известният пример, разбира се, е играта кой ще мигне пръв. Така че нека ви попитам, кой ще мигне пръв?

Уве Парпарт: Когато това ново правителство беше избрано, моето виждане, както писах, беше, че на практика те ще заплашат с фалит с надеждата, ако имат късмет, това да промени ситуацията.

От тогава те разбраха, че гърците не искат точно това. Затова сега те ще мигнат първи, защото нямат избор.

Аз съм съгласен с теб. Фундаменталният проблем с Европа е, че в Северна Европа и Южна Европа мисленето е коренно различно. Ето защо лично за мен това никога няма да проработи. Имаме ситуация. Ако Гърция фалира - защото Германия нямам да отстъпи - ако Гърция фалира и напусне еврозоната, проблемът е, че политически ще имаме ефекта на доминото. Италия, Испания и Португалия могат да направят същото. В тези разговори Португалия беше похвалена, Кипър получи потупване по рамото, а Гърция се оказа двойкаджията на класа. Слушайте ни и правете, каквото ви се казва. Те обаче не могат да бъдат оставени без избор. Дължат толкова много милиарди евро, главно на Германия. Въпросът е, какво ще се случи? Еврозоната ще се разпадне ли заради това?

Уве Парпарт: Не, не мисля, че ще се разпадне.

Но мислите ли, че Гърция ще напусне еврозоната, защото ако Гърция напусне, неизбежно Италия, Испания и Португалия ще я последват.

Уве Парпарт: Не мисля така. Първо обаче искам да обърна внимание на още един момент. Испания – сега те имат 3,5% растеж. Те имаха и една от най-тежките програми за фискални икономии.

И 50% младежка безработица, както Гърция.

Уве Парпарт: Това е младежка безработица.

Общата безработица е 22%.

Уве Парпарт: Дали ми харесва това? Не съм създал тази ситуация. Не съм взел назаем тези пари.

Няма начин да имате валутен съюз без някаква форма на фискален съюз. И в тази насока се полагат усилия.

Засега това не работи. То обаче проработи в Съединените щати, така че хората си казват, защо не и тук.

Точно така. Това е разликата. Толкова различни култури, които се събират след цялата история на войни и всичко останало и трябва да се съгласят за единна валута. Това просто не се получава.

Уве Парпарт: Да, това е проблем. Основният момент обаче е…

Нека да кажем така. Ако трябва да хвърлите зарчета, някои хора казват, че има 25% вероятност гърците да напуснат еврозоната. Какви са шансовете според вас, на какво вие бихте заложили?

Уве Парпарт: Мисля, че вероятността е поне 30%, но мисля, че основният момент е, че еврозоната като цяло, както показват последните данни, се справя добре.

Германската икономика нараства два пъти по-бързо, отколкото се очакваше. Испанската икономика три пъти по-бързо. Дори Италия излиза от рецесията.

Така че за мен няма съмнение, че еврозоната може да се справи с този проблем.

Какво ще кажете за тези избори в Хамбург. Тази алтернатива за Германия. За първи път там изборите са спечелени от анти европейска партия?

Уве Парпарт: Това е част от сделката. Ако германците гледат, как гръцкият финансов министър казва, че плащането на дългове е абсурдно, германците могат да попитат, тогава ние защо трябва да сме част от всичко това? Това е естествена реакция.

Какво ще кажете за идеята Германия да напусне еврозоната тогава?

Уве Парпарт: Това е възможност, въпреки че не бих го казал публично.

Явно няма да решим този проблем днес, както няма да решим и проблема със световния мир. Уве Парпарт, благодаря ви много, че се присъединихте към нас.