Топката е в полето на Гърция

Коментар за преговорите за гръцкия дълг на Василис Караманис от Атина

17.02.2015 | 17:04 Редактор: Георги Стоянов
Топката е в полето на Гърция

Какво според вас е най-важното след колапса на преговорите вчера, сега, докато приближаваме края на месеца?

Василис Караманис: Добро утро. Основният момент, както всички сега признават, е, че топката е в полето на Гърция.

Холандският финансов министър и президент на Еврогрупата господи Дислеблум днес отново изрази надежда, че гръцките власти ще поискат за удължаване на сегашната спасителна програма.

Още по темата

Това изправя Гърция пред две основни предизвикателства. Първото е свързано с гръцката риторика от последните дни, към която гръцкото правителство твърдо се придържа.

Никакво удължаване на спасителната програма не може да бъде прието. Подобно искане е абсурдно и неприемливо.

Вторият проблеми и за мен това е основният проблем, е, че времето за Гърция е силно ограничено.

Ако нищо не бъде постигнато, ако не бъде постигнат компромис в рамките на тази седмица, тогава, в края на февруари, Гърция ще има много сериозен проблем.

Гърция и гръцките банки ще бъдат изправени пред ликвиден и кредитен проблем през март и до края на същия месец правителството на Ципрас ще бъде изправено пред екзистенциален избор – дали искат страната да остане в еврозоната или не.

Днес Commerzbank повиши оценката си за риска Гърция да напусне еврозоната до 50%. Така че това е основното нещо, което пазарът следи в момента.

Василис, ние следим пазара в момента. Фондовата борса в Атина отвори със спад от над 4%. Минус 4,5%. Големите притеснения на борсата са банките. И когато заговорихме за банки, мислиш ли, че ЕЦБ наистина ще обяви каквито и да е промени в програмата за извънредна ликвидна подкрепа за гръцките банки през следващите няколко седмици?

Василис Караманис: Това е основният въпрос. Аз вярвам че ЕЦБ ще направи всичко по силите си, за да предотврати подобен инцидент.

Въпреки това нетрябва да забравяме, че ако ЕЦБ реши, че преговорите между Гърция и кредиторите са в задънена улица, те могат да ограничат по нататъшния достъп на страната до извънредно финансиране.

Темпът, с който изтичането на депозити от Гърция през последните няколко месеца се увеличава, предполага, че е доста вероятно в Гърция да бъдат наложени капиталови контроли. И то по-скоро скоро, отколкото късно.

Василис Караманис, много ти благодаря, че се присъедини към нас тази сутрин.