fallback

Валутен коментар 13 февруари 2015

13.02.2015 | 09:05

"Днес е петък, 13 февруари, а това са водещите новини от валутния пазар.

Еврото се повиши до ниво от над долар и 14 цента, след като Европейската централна банка отпусна краткосрочна финансова помощ на Гърция. Институцията ще увеличи тавана на т .нар. спешно финансиране за страната с 5 и половина милиарда евро до общо 74 милиарда.

 

Австралийският долар остана стабилен, на фона на коментарите на управителят на централната банка Глен Стивънс. Във връзка със слабите данни за трудовия пазар, публикувани вчера, той заяви, че не би било мъдро да се правят изводи на базата на един единствен месец. По думите на Стивънс икономическият растеж ще остане слаб за по-дълъг период от време, а монетарните стимули вероятно няма да са толкова ефективни, колкото досега.

 

Йената поскъпна и днес, след като вчера отчете най-силното си повишение за последната седмица. Причина за това бяха коментарите, от страна на Японската централна банка, че допълнителните финансови инжекции могат да се окажат контрапродуктивни. Централните банкери се опасяват, че разхлабването на политиката ще доведе до срив на йената, който от своя страна ще влоши инвеститорското доверие"

 

fallback
fallback