Oxford Economics: Има смисъл Гърция да напусне еврозоната

Коментар на Габриел Стейн, инвестиционен директор на Oxford Economics за телевизия Bloomberg от Лондон

12.02.2015 | 16:58 Редактор: Георги Стоянов
Oxford Economics: Има смисъл Гърция да напусне еврозоната

Имате ли някакво твърдо виждане за това, което ще се случи по отношение на Гърция или обмисляте различни опции?

Габриел Стейн: Аз и колегите ми обмисляме много опции, но все пак нашата основна прогноза остава, че ще бъде постигнат някакъв компромис, че ще има сделка и че нещата ще потръгнат.

Но междувременно, интересно е кой ще мигне пръв. Дали това ще са гърците или да кажем германците.

И аз също така мисля, че има едно основно притеснение, което ме притеснява и мен и това е, че и двете страни вярват, че държат по-силните козове и че другата страна трябва да се откаже първа.

Още по темата

Никой обаче не се отказва. Така че това е риск, макар и да не е основната ни прогноза – излизането на Гърция от еврозоната.

Вие обаче не изключвате подобна възможност, Гейбриъл, излизането на Гърция от еврозоната?

Габриел Стейн: В това има икономически смисъл за Гърция. Това ще е добре за еврозоната, от която Гърция никога не е трябвало да е част.

Днес това вероятно би било лошо от политическа гледна точка за еврозоната, въпреки че от икономическа може да е от полза.

Това обаче не е основен сценарий. Това е изход, който очевидно никоя от страните наистина не търси.

Това обаче не означава, че това няма да се случи. Все пак вероятността е доста малка.

От значение е и реториката, на която сме свидетели, защото ако някакво споразумение бъде постигнато, то трябва да е приемливо за гръцкото правителство, така че да могат да го представят на избирателите си. Видяхме, премиерът Ципрас да публикува в Twitter снимки от демонстрация в Атина - много от техните привърженици бяха по улиците вчера. Те казаха, че застават твърдо зад отказа от фискални икономии, прокламиран от Сириза. Ципрас казва, че в това се крие тяхната сила. Трябва да бъде постигнато споразумение, което да може да бъде представено в Гърция.

Габриел Стейн: Наистина е така, но незабравяйте, те вече дадоха сигнали за някакъв компромис, на който са готови. Те казаха, че са готови да приемат 70% от спасителния план.

Веднъж след като споразумението бъде постигнато, ако предположим, че ще има такова, разбира се, ще бъдат включени и някои козметични детайли.

Например Тройката вече няма да има контролна роля. Говореше се, че ще се намеси Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Всички ще си кажат, че това звучи добре, че Тройката вече не е в играта.

Но да, вероятно е по-важно за Ципрас да може да каже, че са успели да извоюват основните си искания.

За германците, за европейските партньори, това е по-малък проблем, но разбира се, в крайна сметка те също искат да могат да кажат - да Гърция ще плати.

Това е важно, въпреки че е много малко вероятно, че Гърция някога ще плати каквото и да е.

Междувременно следим тези ключови данни, Гейбриъл, какво се случва на терен, дали гръцките депозити изтичат от гръцките банки и каква е вероятността за фалит според пазара на кредитни суапове за защита от фалит? Какво ще кажете за програмата за извънредна ликвидна подкрепа? Спасителната програма за гръцките банки от страна на централната банка. Може ли ЕЦБ да изтегли тази програма. При какви условия може това да се случи и какви ще са последствията от това?

Габриел Стейн: Последният въпрос е наистина лесен. Ако ЕЦБ изтегли програмата за подкрепа или по скоро, просто не я продължи - за това са необходими две трети от гласовете в управителния съвет - ако те направят това, гръцката банкова система ще колабира, освен ако Гърция незапочне да печата драхми, независимо дали ще печата пари или ще издава огромни количества държавни облигации или подобни инструменти.

Така че това е лесно. При какви условия може да се случи това? Сложно е, цялата идея за програмата за ликвидна подкрепа е да изглажда дисбалансите в европейския банков сектор.

Ако всичко е ОК, няма да има значение, но ако се страхувате, че ще има срив, тогава значението е огромно.

Но според мен ако ЕЦБ да излезе и каже - ние спираме програмата, това би означавало, че ЕЦБ казва – решихме, да изхвърлим Гърция от еврозоната.

Подобна стъпка има прекалено голямо политическо значение, за да бъде предприета от ЕЦБ.

Габриел Стейн: Да, те ще трябва да са се разбрали за това с правителствата предварително и ако подобно решение е взето, Гърция да бъде изхвърлена, защо трябва да го правим чрез ЕЦБ?