fallback

Силният долар и политиката на Фед

Коментар на Джон Херман, директор за САЩ на Mitsubishi UFJ за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

12.02.2015 | 16:24 Автор: Георги Стоянов

Триш Реган, Bloomberg: Както казах пазарът определено има проблем да намери посока. Един актив, който явно има ясна посока обаче, е доларът.

Продължаваме да наблюдаваме, как доларът поскъпва. Американската валута вече е на най-високите нива за последните 10 години, след като инвеститорите се оттеглиха от по-рисковите развиващи се пазари. Да незабравяме и притесненията около Гърция.

Смяташ ли, че това е посока, която ще се запази Джим?

Коментар на Джон Херман, директор за САЩ на Mitsubishi UFJ: Мисля, че повечето анализатори на Wall Street са съгласни, че еврото върви към паритет с долара. Това означава доста чувствително поевтиняване на еврото от тук, което наистина не е за вярване и хората се притесняват.

Още по темата

Триш Реган: Не мисля обаче, че това е толкова странно. Не коментирах ме ли точно, че е невероятно, че еврото успя да се задържи на тези нива.

Триш Реган: Да, защото ние печатахме пари.

Лиза Абрамович, Bloomberg: Но сега, когато еврото и доларът вървят към паритет, вие къде смятате да си изкарате ваканцията?

Може да отидем в Италия, Гърция или където и да е. Тук обаче стигаме до корена на проблема, за който спомена вчера Гари Кох от Goldman Sachs, а именно, как Фед може да повиши лихвите точно сега, когато доларът е толкова силен? Това е едно от основните опасения.

Джон Херман: Току що чухме изказвания на представители на Фед през последните няколко дни, че може да започнем процеса на нормализация дори в тази среда.

Така че това наистина ще е една интересна година. Нещата не са еднозначни. Безработицата се понижава бързо.

Нарастването на заплатите наистина ни изненадва приятно в САЩ, така че това е цената, която трябва да платим. Ще е една предизвикателна година за Фед.

 

fallback
fallback