МВФ в готовност да предостави 17.5 млрд. долара на Украйна

По този начин общият обем на програмата за международна помощ за Киев ще достигне 40 млрд. долара

12.02.2015 | 13:59 Редактор: Мариета Иванова
МВФ в готовност да предостави 17.5 млрд. долара на Украйна

Украйна и МВФ съгласуваха на експертно ниво четиригодишна многостранна програма за кредитиране в размер от 40 млрд. долара в замяна на реформи, съобщава ТАСС, позовавайки се на изказване на шефа на финансовата институция Кристин Лагард. Решението трябва да бъде одобрено от управителния съвет на фонда, уточняват от информационната агенция.

Украйна ще има нужда от „програма на дълбоки икономически реформи, включително в икономическата сфера и преобразуването на „Нафтогаз“, подчертала Лагард.

Управляващият директор  на МВФ посочила още, че средствата за финансирането на тази програма ще осигуряват, както МВФ и Европейския съюз, така и частни инвеститори. Само МВФ се ангажира да осигури на Украйна допълнителна кредитна линия от 17.5 млрд. долара.

Лагард не отговорила на въпроса дали програмата включва международна помощ от кредити за Киев, предоставени от Русия.

„В тази сума влизат средства от МВФ, ЕС, както и кредити по двустранни и многостранни споразумения,“отбелязала тя.

Лагард уточнява, че програмата е договорена на експертно ниво с Киев и предстои да бъде одобрена от съвета на директорите на МВФ. - „Надявам се да бъде предложена за одобрение в края на февруари,“ заявила още Лагард.

Управляващият директор на МВФ отбелязала още, че преговорите на „нормандската четворка“ в Минск са помогнали за регулиране на конфликта в Югоизточна Украйна.

„Много се надяваме, че проведените в Минск преговори, ще доведат мир на народа на Украйна,“ коментира Лагард.

Предходната програма на МВФ, утвърдена през април 2014, беше за период от две години и включваше помощ само от международната финансова институция за кредитна подкрепа в размер до 17 млрд. долара, припомня ТАСС. Експерти отбелязват, че по линия на тази програма Киев е успял да получи около 6 млрд. долара. Заради продължаващия конфликт в Украйна пълното изпълнение на програмата е било осуетено.

На 12 януари президентът на Украйна Петро Порошенко е коментирал, че в течение на две години Украйна ще има нужда от допълнителна финансова помощ не по-малко от 13-15 млрд. евро. Той също така е отбелязал, че „нито една държава в света не може да постигне икономически подем, ако (в границите й) се води някаква разновидност на война“.